Nyheter!

Hjälp oss hitta skribenter, forskare och konstnärer!

womenandaids.png

Tillsammans med Face of AIDS Film Archive söker Stockholms Kvinnohistoriska personer som kan bidra till en planerad temasektion på deras hemsida med namnet “Women and AIDS”.

Stockholms Kvinnohistoriska och Face of AIDS vill sätta fokus på de många kvinnohistorier som finns i arkivet och lyfta fram aspekter på hiv och aids som inte blivit tillräckligt uppmärksammade.

Arvode utgår och sista ansökningsdatum är måndag den 21/10.

LÄS MER HÄR

Helkväll om frånvaron av afrosvenska berättelser i svensk historia

Som en del av Afrosvensk historievecka arrangerade vi en helkväll på och tillsammans med Etnografiska museet med syfte att lyfta frånvaron av afrosvenska berättelser i svensk historia.

Kvällen inleddes med journalisten Rafaela Stålbalk Kloses föredrag om Mazahr Makatemeles liv i Sverige. Efter föredraget modererade Amie Bramme Sey ett panelsamtal om frånvaron av afrosvenska berättelser i svensk historia.

LÄS OM VAD VI PRATADE OM UNDER HELKVÄLLEN

 
 

Våra kommande evenemang

Följ oss på @kvinnohistoriska på Instagram och Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev längst ner på sidan för att inte missa några av våra aktiviteter!

19.png

Stockholms Kvinnohistoriska tipsar!

MEDIA-MUSIK.png

Rum för kvinnors musikskapande

Kvast

STUDIECIRKEL – Kvinnliga kompositörers plats i det offentliga rummet genom historien utforskas med föreningen KVAST (Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare) på ABF-huset i Stockholm.

Hur har förutsättningarna för kvinnors musikskapande sett ut genom historien? Var, när och hur fick de plats för eget skapande och på vilket sätt mottogs detta, eller mottogs det inte, i det offentliga rummet. Från Hildegard av Bingen till nutid gör studiecirkeln nedslag i tid och rum för att utforska detta.

5 tillfällen med startdatum 17/9 2019.

Läs mer och anmäl dig till studiecirkeln

Suffragette_Sylvia_Pankhurst_Suffragette_Sylvia_Pankhurst.jpg

Boksläpp – Kvinnans plats i historien

Historiska museet

I antologin Kvinnans plats i historien presenterar några av landets ledande historiker, lärare och författare sin syn på bristen på kvinnor och kvinnoperspektiv i historieskrivningen.

Hur har kvinnor skildrats? Hur har det påverkat historieundervisningen och vilka slutsatser kan man dra om kvinnors delaktighet i samhällslivet genom tiderna?

Med bokens redaktör professor Hans Albin Larsson och medförfattarna Åsa Björkman och Katarina Kvennberg, gymnasielärare i historia.

27 september klockan 15.00–16.00

Läs mer om och boka din plats

 
19.png
 

Pågående utställningar med kvinnohistoriskt tema:

 

Tipsa oss!

Tipsa oss gärna om aktuella utställningar och programverksamhet som är intressant för en kvinnohistoriskt intresserad publik.