Fotbollssnack på Trädgården

Football_2019_Facebook_KH (1).jpg

Under Fotbolls-VM 2019 intog vi på Stockholms Kvinnohistoriska nattklubben och medlemsorganisationen Trädgården för att snacka fotboll! Tillsammans med sportjournalisten och historikern Anja Gatu och inbjudna gäster värmde vi upp inför alla Sveriges gruppspelsmatcher. Vi lånade vi strålkastarna från fotbollsplanen och riktade ljuset mot tre brännande teman kopplade till damfotbollen – kärlek & hat, pengar & identitet samt klass & ursprung.

 
fotbolls.png

Fotbollssnack #1 – Hat & kärlek

Tisdag 11 juni inför Matchen Chile–Sverige

Inför det första samtalet frågade vi oss varför så många tycks ha upplevt fotbollsspelande kvinnor som ett hot. Många kvinnor som spelar fotboll har vittnat om homofobi, misogyni och hat, särskilt om de brutit mot normerna om hur en kvinna förväntats vara.

I dag ser vi samtidigt hur spelarna möts av mer och mer kärlek. Under EM i Sverige 2013 spelade landslaget inför fullsatta läktare och Pia Sundhage togs emot som den stora superstjärnan. Så frågan är, möter spelarna fortfarande mer hat än kärlek?

Gäster i panelen:

  • Helena Tolvhed, idrotts- och genushistoriker vid Stockholms Universitet.

  • Karolina Westberg, f.d. landslagsspelare som vunnit VM-silver, EM-silver och fyra SM-guld. Vice ordförande i FC Rosengård.

  • Anette Börjesson, f.d. landslagsspelare som spelat 70 landskamper och vunnit EM-guld.

 
litenboll.png
 

Det här pratade panelen om under Fotbollssnacket

Idrott föder väldigt många känslor – och damfotbollen tycks väcka ytterligare dimensioner av känslor enligt panelen.
Både Karolina Westberg och Anette Börjesson delade erfarenheter av homofobi och motstånd mot deras idrottsutövande under sina karriärer. Historikern Helena Tolvhed kikar i historien för att förstå varför. “Den är präglad av både kamp och motstånd där kvinnor behövt kämpa för sina rättigheter. Det följer med oss in i vår tid idag – inte minst i fotbollen som är en specifikt maskulint laddad arena. Det finns strukturer från samhällsnivå till klubbnivå som investerat i en identitet som de definierar på ett visst sätt. När den utmanas behöver den skyddas.”

Det finns kärlek också! Alla ser hur klimatet har förändrats och Börjesson lyfter att det är enklare att vara lesbisk i damfotbollen dag. Att landskapsspelare i dag tar ställning i olika frågor gör också skillnad. Läktarkulturen växer, som under EM på hemmaplan 2013. Gatu ser VM-silvret Sverige tog 2003 som startskottet för det ökade intresset för damfotboll. “Det kom en enorm kärleksvåg och fotbollen fick äntligen stå i centrum”. 

I matchanalysen i paus poängterade Gatu och Westberg hur alla som var där bekräftade hur etablerad damfotbollen blivit hos publiken under det senaste decenniet. “Det är fantastiskt att se så här många här för att se fotboll, heja och umgås en helt vanlig regnig tisdag – och det är kvinnor som spelar.”

fotbolls.png

Fotbollssnack #2 – Ekonomi & identitet

Söndag 16 juni inför matchen Sverige–Thailand

I det andra fotbollssnacket tittade vi närmre på pengar! Efter en lång period av osäkerhet börjar många damallsvenska föreningar få ordning på sin ekonomi. Den svenska damfotbollen har hittat en identitet och ett varumärke som står för mångfald, öppenhet och socialt ansvarstagande. Fler sponsorer börjar hitta till sporten och utvecklingen ser likadan ut på många håll i Europa.
Samtidigt som sponsorerna och fansen hittat damfotbollen kämpar spelarna på olika sätt för bättre villkor, genom strejk, landslagsbojkotter, diskriminerings-anmälningar och fackligt arbete. Varför tillåts olika lön för lika arbete när det handlar om fotboll?

Gäster i panelen:

  • Karolina Westberg, fd. landslagsspelare som vunnit VM-silver, EM-silver och fyra SM-guld. Vice ordförande i FC Rosengård.

  • Anette Börjesson, fd. landslagsspelare som spelat 70 landskamper och vunnit EM-guld.

  • Mattias Melkersson, idrottsvetare vid Malmö högskola med fokus på genus, identitet och varumärken inom fotboll.

  • Isabelle Widmark, ordförande i FairPay som arbetar för jämställd sponsring inom idrotten.

 
litenboll.png
 

TITTA PÅ det andra FOTBOLLSSNACKET!

Samtalet mellan Anja Gatu, Karolina Westberg, Anette Börjesson, Mattias Melkersson och Isabelle Widmark dokumenterades för vårt arkiv.

För den som har tålamod med det dåliga ljudet på inspelning finns videoklippet också att kika på här!

 
litenboll.png
 

LÄKTAREN BLEV BIOSALONG EFTER SVERIGE–THAILAND

Efter matchen visade vi också den iranska filmen RÖTT KORT i samarbete med Trädgården och Folkets Bio.

Rött kort bygger på en sann händelse från 2015, när lagkaptenen för det iranska futsal-landslaget Niloufar Ardalan stoppades av sin make från att resa till Malaysia för att spela final i asiatiska mästerskapen. I Iran behöver en gift kvinna sin makes tillåtelse att resa och filmen handlar om en hård kamp för en kvinna att ta makten över sitt eget liv. Händelsen ledde till en våg av protester i Iran mot landets ojämställda lagar.

fotbolls.png

Fotbollssnack #3 – Klass & ursprung

Torsdag 20 juni inför Matchen Sverige–USA

I det sista fotbollssnacket frågade vi panelen hur inkluderande damfotbollen egentligen är. Pojkar har oftast möjlighet att spela fotboll oavsett var de bor – men för flickor är möjligheterna begränsade. Under många år har de framgångsrika flicklagen framförallt funnits i vita över- och medelklassområden. Ytterst få kvinnor med utländsk bakgrund tar sig hela vägen till landslaget eller beslutandenivå i klubbar och förbund. Varför blir det så här och hur går det att göra annorlunda?

Gäster i panelen:

  • Nazanin Vaseghpanah, futsalspelare samt f.d. fotbollsspelare- och tränare.

  • Jesper Fundberg, etnolog med inriktning mot idrott, genus och etnicitet vid Malmö universitet.

  • Sahar Khalili, tränare i Bollihop Linköping som skapar inkluderande fotboll och futsal för alla tjejer.

 
litenboll.png
 

Titta på det tredje Fotbollssnacket!

Samtalet mellan Anja Gatu, Sahar Khalili, Jesper Fundberg och Nazanin Vaseghpanah dokumenterades för vårt arkiv.

För den som har tålamod med det dåliga ljudet på inspelning finns videoklippet också att kika på här!