Back to All Events

Nordiska museet: Mode pop-up

Foto: Peter Segemark och Karolina Kristensson, Nordiska museet.

Foto: Peter Segemark och Karolina Kristensson, Nordiska museet.

I år är det 100 år sedan riksdagen beslutade att kvinnor fick rösta i allmänna riksdagsval. För att ära kampen om kvinnlig rösträtt visar Nordiska museet föremål ur samlingarna som idag kan betraktas som ikoner för kvinnors kamp för självständighet. Föremålen visas i Stora hallens valvmontrar och kan ses året ut under museets öppettider. 

I pop up-en kan du lära dig mer om kläders historiska och nutida betydelse i kvinnokampen. Bland annat visas ”Den ultimata knytblusen” formgiven av Sara Danius och Camilla Thulin tillsammans med en reformdräkt från 1886 formgiven av Hanna Winge. Utställningen fokuserar också på de avtryck rösträttskvinnorna Signe Bergman, Ann Margret Holmgren samt kvinnosakskvinnan Calla Curman gjort i museets samlingar. 

Föremålen visas som en del i Nordiska museets mode pop-up – en serie tillfälliga utställningar där kläder ur museets samlingar visas i två av Stora hallens valvmontrar. Pop up-en speglar samlingens bredd och kommenterar både aktuella teman och historiska perspektiv – här kan du se kläder som burits för flera hundra år sedan bredvid plagg från samtida nordiska designers. Under året har pop up-en till exempel visat både Guldknappenvinnande mode och den festklänning som bars vid det storslagna firandet av Expedition Vegas hemkomst i april 1880.