Back to All Events

BIO & BISTRO CAPITOL: Emilie Flygare Carlén – film & samtal

  • Bio & bistro Capitol Sankt Eriksgatan 82 113 62 Stockholm Sweden (map)

CAPITOL: Emilie Flygare Carlén

– film & samtal

Hon var en ung skeppare i kjol som seglade utmed den bohuslänska kusten. Egentligen otänkbart för en kvinna under 1800-talet. Men hon sprängde fler gränser. Hon blev den mest framgångsrika författaren i sin tid, i Sverige men också internationellt. Ibland kallad för vår första svenska deckardrottning.

Hon hette Emilie Flygare Carlén (1807-1892) och tillsammans med Fredrika Bremer och Marie Sophie Schwarz stod hon för över 80 procent av tidens litterära export. Resten fick Almqvist, Strindberg, Tegnér och de andra manliga författarna dela på.

EMILIE – en dramatiserad dokumentär producerad av Bodil Tingsby, manusförfattare med mera och Erik Fägerwall, fotograf. Tingsby presenterar filmen och inbjuder till samtal efteråt. Välkomna!

Läs mer om filmvisningen på biografen Capitols hemsida här.