Hej!

historisk_kvinna_anonym_whitecollarliten.png

Stockholms Kvinnohistoriska är ett museum dedikerat till kvinnohistoria, som ska verka för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Vi bedriver innovativ museiverksamhet – utan egen permanent byggnad. I stället dyker Stockholms Kvinnohistoriska upp i olika skepnader runt om i staden, med visningar, vandringar, samtal och utställningar, för att visa hur kvinnohistorien kan ta plats i vardagen och vara en del av allmänbildningen.

Vår verksamhet bygger på samverkan och delaktighet. Stockholms Kvinnohistoriska är en ideell förening vars medlemmar består av en växande skara organisationer: museer, arkiv, akademikerföreningar, historiker och kulturaktörer. Medlemsorganisationerna erbjuder en fantastisk historisk expertis, unika samlingar, lokaler av olika slag och en bred erfarenhet av publika arrangemang.

Genom nätverket Kvinnohistoriska Sällskapet bjuder vi in privatpersoner att vara delaktiga i att forma museet och att bidra till vårt museibygge.

Med historien som röd tråd ska vi skapa nya samarbeten, kunskapsutbyte och förstklassiga kulturupplevelser för stockholmarna och stadens besökare. Med stöd av Stockholms stad.

 

Här är våra medlemmar

Tillsammans utgör vi Stockholms Kvinnohistoriska, en ideell förening som grundades utifrån den gemensamma viljan att verka för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas eller synliggörs publikt.

Vi arbetar nära stadens verksamheter Stadsmuseet, Stockholmia förlag, Stockholmskällan, Medeltidsmuseet och Stadsarkivet.

Vill din organisation också bli medlem? Klicka här för att göra en intresseanmälan! 

 

Vi jobbar på kansliet!

_MG_2699.jpg
LINA THOMSGÅRD, CHEF OCH MEDGRUNDARE
Lina har arbetat med etablering och utveckling av kulturverksamheter i många år, ofta med jämställdhetsfokus. Bland annat med Amnestyfestivalen, Rättviseförmedlingen, teknikfestivalen Tekla med Robyn och KTH, demokratiutbildningen Höj Rösten och musikbranschinitiativet Skapelsen. 2017 gav Lina ut den kvinnohistoriska antologin “En annan historia” (Volante). Hon har haft uppdrag för Scenkonstmuseet och Tom Tits samt suttit i rådgivande grupp inför etablering av IKEA-museet. Lina har styrelseerfarenhet från tidskriften Bang, Rättviseförmedlingen och Hyper Island. På fritiden driver hon vetenskapspodden Dumma Människor.
_MG_2658-2.jpg
HELENE LARSSON POUSETTE, ANSVARIG SAMLING, FORSKNING, UTVECKLING OCH MEDGRUNDARE
Helene är curator som intresserar sig för relationen mellan samtidskonst, historia och minne, senast ansvarade hon för den internationella konstutställningen History Unfolds – samtidskonst möter historia på Historiska museet. Hon har i många år varit engagerad internationellt, bland annat som kulturattaché i Serbien, och genom sina styrelseuppdrag spenderar hon just nu mycket tid i Oslo och Belgrad. Helene är rådgivare för Creative Mentorship Serbia och är grundare av History Labs – en plattform för interdisciplinärt undersökande av arkiv och museisamlingar. Hon arbetar även som utredare på Riksantikvarieämbetet.
_MG_2593.jpg
PALMER LYDEBRANT, PROGRAMANSVARIG
Palmer är programansvarig på Stockholms Kvinnohistoriska och håller i våra publika arrangemang. Han är teater- och kulturvetare med specialiteter som "kvinnliga dramatiker" och har även suttit i styrelsen för Unstraight Museum. Under flera år gjorde han tv av historia i t ex Historieätarna, Den fantastiska historien med Berg & Meltzer, Bye Bye Sverige med mera. Har även hållit i utbildningar om kön, sexualitet och normer för högstadie- och gymnasieelever. Nu utbildar han oss alla genom sin podd “Queerstory”.
_MG_2554.jpg
ANNA TASCHA LARSSON, KOMMUNIKATÖR
Anna har en examen från Konstfack och har parallellt med arbetet som silversmed och konstnär alltid jobbat med och studerat kommunikation. Hon var som ansvarig för all insamling och kommunikation med att bygga en hjälporganisation från grunden i Grekland, fokuserad på kvinnor och barn på flykt. Anna har också jobbat med fotboll för bl.a. SVT, Eurosport och Nöjesguiden som programledare, redaktör och bloggare. Hon rör sig lätt på www i text, bild, form och kod och har bland annat byggt denna sajt. Anna har ofta sin hund/prao Mesut på kontoret.

_MG_2581.jpg
SANDRA ÅHMAN, PRODUKTIONSASSISTENT
Sandra är en mångsidig kreatör med en bakgrund inom socialantropologi och genusvetenskap och tog nyligen examen i medie- och kommunikationsvetenskap vid Stockholms universitet. Tidigare har hon varit med och drivit kommunikation- och jämställdhetsprojekt. Hon går igång på frågor om representation, är förtjust i tanter och ses ofta med en kamera i handen.

ClaraHedman_StockholmsKvinnohistoriska-5803.jpg
CLARA HEDMAN, PRAKTIKANT
Clara är praktikant på Stockholms Kvinnohistoriska med en bakgrund i genusvetenskap samt medie– och kommunikationsvetenskap vid Uppsala universitet. Vid sidan av studierna har hon suttit i styrelsen för en feministisk studentförening samt pysslat en del med kommunikation och formgivning. Hon har ett stort intresse för jämställdhetsfrågor, gillar att skriva och är ett stort fan av hundar!

 

Vi sitter i styrelsen

_MG_2758.jpg
Gunilla Thorgren är vår ordförande, författare och journalist, med förflutet i Grupp 8 och som statssekreterare i Kulturdepartementet. Hon har skrivit flertalet böcker om kvinnors historia, nu senast ”Guds olydiga revben”. Gunilla var styrelseordförande för Konstfack i nio år, hon har suttit i styrelsen för Index konstgalleri och sitter sedan länge i Cirkus Cirkörs styrelse.
ERIC_003.JPG
Eric Sjöström är vice ordförande och är tidigare VD för Folkoperan och chef och konstnärlig ledare för Kulturhuset i Stockholm.
Eric har styrelseerfarenhet från Dramaten, Kungl. Musikhögskolan, Astrid Lindgrens Näs, Sveriges Körförbund, Folkets Bio och den nationella stiftelsen El Sistema Sverige.
_MG_2786.jpg
Parasto Backman är grafisk formgivare och senior lektor på Konstfack och har arbetat med bland andra Unga Klara, Grafikens Hus, Botkyrka Konsthall, ArkDes, Dansens Hus, Subtopia och Tensta Konsthall.
2017 tog hon emot Berlingpriset och har suttit i jurys och råd för flera kulturprojekt såsom Moving Arts Project, Fespa Sweden Association, Resumé och Ung Svensk Form.
_MG_2769.jpg
Anna Ulfstrand är etnolog och har arbetat med samtidsdokumentation på Stockholms läns museum, Mångkulturellt centrum och senast på Stadsmuseet i Stockholm där hon som chef för enheten Kunskapsuppbyggnad utvecklade museets samtidsinriktade och uppsökande verksamhet. Anna är sedan ett år chef för Högdalens biblioteksenhet.
amanda.png
Amanda Lundeteg är vd och styrelseledamot på stiftelsen AllBright. Hon arbetar även i Kungliga Dramatiska Teaterns styrelse och är ambassadör i regeringens delegation för främjande av äldre arbetskraft.
Hon ingår i Hej Främlings expertråd, och är ledamot i Raoul Wallenbergprisets jurygrupp.
 
 

Advisory Board

Just nu sitter Lawen Mohtadi, Ida Östenberg, Cecilia Düringer, Anna Charlotta Gunnarson, Daniel Sachs, Wanda Bendjelloul och Mohamed El Abed i vårt advisory board.

FAQ – all information om oss! 

Sociala medier

Följande regler gäller för kommentarer på Stockholms Kvinnohistoriskas sociala mediekanaler:

 • Det är Stockholms Kvinnohistoriska som ansvarar för våra digitala kanaler och ni kan nå oss på info@kvinnohistoriska.se. Vi försöker alltid svara på dina inlägg under vår ordinarie arbetstid.

 • Vi tillåter inte aggressiva kommentarer eller personliga påhopp, hot eller förtal i våra kommentarsfält.

 • Vi vill att kommentarerna i en diskussion håller sig till ämnet för posten.

 • Vi tillåter inte att man sprider rykten eller privata uppgifter om namngivna eller på annat sätt utpekade personer.

 • Vi förbehåller oss rätten att radera innehåll som vi bedömer är kränkande eller stötande, innehåller hets mot folkgrupp, barnpornografi, våldsskildringar, innebär intrång i upphovsrätt, marknadsför andras verksamheter, är brottsliga eller bryter mot personuppgiftslagen.

 • Användare som bryter våra kommentarsregler kan komma att blockeras från sidan samt få sina inlägg raderade.

 

FAQ: De vanligaste frågorna

VILKA ÄR ERA GRUNDLÄGGANDE VÄRDERINGAR?

Vi vill stärka demokratin genom att:

 • Visa respekt för kvinnors liv och arbete

 • Motverka förminskningen av kvinnan i historieskrivningen

 • Synliggöra kvinnors roll i samhällsutvecklingen

VAD ÄR KVINNOHISTORIA?

Historier om kvinnor, kvinnorörelser och kvinnofrågor som under olika tider och på varierande sätt har bidragit till eller påverkat samhällsutvecklingen, lokalt nationellt och internationellt.

VARFÖR BEHÖVS ETT KVINNOHISTORISKT MUSEUM?

Kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden tenderar att vara mindre synliga i historieskrivningen. Kvinnor i alla samhällsklasser – från drottningar till pigor – har varit med och byggt samhället och att synliggöra detta är en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati. Många av de centrala teman som präglar kvinnors villkor och betydelse i historien förmedlas bäst med kunskap från flera håll. Stockholms Kvinnohistoriska är därför en förening av organisationer som kan sammanföra expertis från olika discipliner.

VAR SKA MUSEET LIGGA?

Stockholms Kvinnohistoriska ska bedriva innovativ museiverksamhet utan en egen permanent byggnad, för att i stället låta kvinnohistorien genomsyra staden. Vi kommer att dyka upp i olika former, till exempel:

 • I det offentliga rummet, med visningar och vandringar.

 • I stadens och medlemmarnas lokaler, med föreläsningar, samtal, filmvisningar och salonger

 • Digitalt, på www.kvinnohistoriska.se – som en guide till allt du inte vill missa.

Under vår månadslånga invigning 1–31 mars har vi programpunkter och aktiviteter varje dag som utgår ifrån en publik lokal på Hökens Gata 11 vid Mosebacke i Stockholm. Där kan du träffa oss och medlemsorganisationerna.

VARFÖR HAR NI INGEN EGEN PERMANENT BYGGNAD?

Berättelserna om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden är ett gigantiskt fält som skulle vara svårt att rymma i en byggnad med fyra väggar. Kvinnohistorien har utspelat sig överallt och bör berättas överallt. Utan en permanent byggnad kan vi vara kostnadseffektiva, flexibla och nå nya målgrupper – samtidigt som vi kan dra folk till befintliga lokaler.

HAR NI EGNA SAMLINGAR?

I nuläget har vi inga egna samlingar – vår förening är en nyckel till den historia som finns i våra medlemmarnas arkiv och samlingar. Vi har dessutom en unik möjlighet att undersöka hur ett nytt museum kan verka – med eller utan samlingar och permanent byggnad. Det är en komplex fråga som vi utreder tillsammans med en extern expertgrupp bestående av museifolk, arkivarier och kunniga inom kulturarvsfältet.

VILKA LIGGER BAKOM?

Stockholms Kvinnohistoriska är en ideell förening. Vår organisation består av styrelse, kansli och medlemsorganisationer samt expertråd med hög kompetens inom olika ämnesområden. Du kan läsa mer om vilka medlemsorganisationerna är här ovanför. Medgrundare är Gunilla Thorgren, Helene Larsson Pousette, Eric Sjöström, Sofia Embrén och Lina Thomsgård. Utöver styrelse, råd och anställda som ni kan läsa mer här ovanför har vi samlat nätverk inom specifika områden som stärker vår kompetens, t ex inom forskning och finansiering.

HUR FINANSIERAS NI?

Genom offentligt stöd, medlemsavgifter, partnerskap, inträden, vår lilla museishop och vårt nätverk Kvinnohistoriska Sällskapet.

VILKA KAN BLI MEDLEMMAR?

Organisationer eller juridiska personer som genom sin verksamhet kan bidra till föreningens syfte: att verka för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas eller synliggörs publikt). Ansökan görs genom att fylla i ett formulär som du hittar på kvinnohistoriska.se. Styrelsen väljer in medlemmar ett par gånger om året. Styrelsen förbehåller sig rätten att avslå ansökan om inte tillräckligt underlag finns för att styrka sökandes möjlighet att bidra till föreningen, eller om sökande riskerar att ta mer tid i anspråk än vad organisationen har för tillfället. Vi har löpande informationsträffar där din organisations representanter är välkomna att höra mer om vår verksamhet och vad ett medlemskap innebär.

HAR NI EN PARTIPOLITISK AGENDA?

Nej. Museets uppdrag är att verka för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas eller synliggörs publikt. Vi gör det genom att bedriva innovativ museiverksamhet baserad på forskning och vetenskaplighet. Vår verksamhet ska främja fri åsiktsbildning och vi vill att våra besökare ska få ta del av perspektiv från olika håll.

HUR ENGAGERAR JAG MIG?

Som privatperson kan du bidra genom att gå med i Kvinnohistoriska Sällskapet. Då får du de senaste nyheterna i vårt sällskapsbrev, du får utvalda inbjudningar först och du får gå på specialevenemang hos oss och våra medlemsorganisationer. Du kan även bidra med idéer till verksamheten och därigenom vara med och forma Stockholms Kvinnohistoriska. Det kostar 30 kr i månaden eller 300 kr om året.


Undrar du över något annat? Skicka gärna dina frågor till info@kvinnohistoriska.se!