RÖSTFEST!

Stockholms Kvinnohistoriska och Trädgården
firade 100 år av kvinnlig rösträtt

 
header2.jpg
 

Den 24 maj 1919 klubbade riksdagen igenom det första av de två grundlagsändringsbeslut som krävdes för att införa kvinnlig rösträtt i Sverige. Stockholms Kvinnohistoriska och Trädgården firade hundraårsjubileet med att fylla klubben med kvinno- och rösträttshistoria hela kvällen och natten lång! Kvinnor över 65 var VIP +1 hela natten och de som tog med sig mormor fick gå före kön.

17–18: Livepodd med Det politiska spelet

Sveriges Radios succépodd Det politiska spelet inledde Röstfesten med en livepoddinspelning på tema rösträtten. Tillsammans med historikern och genusforskaren Josefin Rönnbäck från Luleå universitet undersökte Ekots Henrik Torehammar, Maggie Strömberg och Fredrik Furtenbach rösträttskampens politiska historia och tog tempen på systerskapet i partierna.

Lyssna till avsnittet som spelades in live under Röstfesten!

18.30–19.30 Rösträttsroast med Oslipat

Ingen fest utan smolk i bägaren. Blev rösträtten verkligen allmän och lika för 100 år sedan? Vad är det vi firar egentligen och borde vi ha väntat till år 2089? Oslipat presenterade komikerna Emma KnyckareSandra Ilar och Josefin Johansson som roastade rösträtten och historikerna Fia Sundevall från Stockholms Universitet och Josefin Rönnbäck från Luleå universitet berättade mer om rösträttens begränsningar. 

Oslipat om rösträtten presenterades i samarbete med Kungliga biblioteket, Riksbankens Jubileumsfond, Sveriges riksdags demokratijubileum och Kommittén Demokratin 100.

DJ:s

|GÅRDEN|
17–22: Kizaa Zaa
22–00: Monica Bergmark 
00–03: DJ Marcelle

|RÖDA RUMMET| 
22–03: Gärigheter

Dj Monica 2.jpg

|KLUBBEN| 
22–00.30: Mirja
00.30–03: Tove Lindholm

|LÄGENHETEN| 
23–03: Chapel Hill Crew

Vi pratade med med en av kvällens DJ:s som skapade historia när hon började spela på 1980-talet!

Monica Bergmark är en av Röstfestens DJ:s och med sina rötter i disco, funk, R&B och hip-hop har hon spelat skivor professionellt ända sedan 1983.

“Jag tänkte börja jobba som DJ redan som 12-åring men kom på att det bara var killar som spelade skivor och tänkte ‘nej det går ju inte – för jag är ju tjej’, men längtan blev för stor. När jag sedan började hade jag turen att ha en chef som stöttade mig – att vara både stark kvinna med udda klädsel och spela alternativ musik som låg utanför mainstream-musiken gjorde att en del fick problem. Att vara kvinnlig DJ idag väcker inte lika mycket uppmärksamhet som förr, vilket är bra eftersom det är musikval och teknisk kompetens som räknas.”