Vår lilla Wikiskola

Kom på våra skrivstugor

I augusti 2019 höll vi i två skrivstugor tillsammans med Nordiska museet och Musikverket för att minska glappet på Wikipedia. På Wikipedia handlar nämligen fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor och 90 procent av artiklarna är skrivna av män!

Under våra två första skrivstugor tillkom 16 nya artiklar, 88 redigerade artiklar och 38 500 tillagda tecken om bland annat Jytte Meilvang, Ryss Anna Olsson, Selam Fessahaye, Stockholms Bulgariska Damkör, Elin Kling och Ebba von Eckerman. Håll utkik – vi hoppas snart arrangera fler!

“Min dotter är jazzmusiker – en genre som historiskt sett bestått av väldigt mycket män. Så jag tänkte att det här är ett sätt för mig att göra skillnad”

– Deltagare under skrivstugan på Musik- och teaterbiblioteket

Så här kan du minska glappet på Wikipedia direkt – hemifrån!

Alla sitter vi på kunskap – litet som stort – som saknas på Wikipedia. Allt du behöver är referenser, exempelvis från en bok eller en artikel. Damma av bokhyllan och leta fram de kvinnor som fortfarande inte fått en plats i världens största uppslagsverk på nätet. Här är några tips på hur du går tillväga:

☞ Skapa ett konto

Det gör du enkelt under fliken “Skapa konto” uppe i högra hörnet på Wikipedias hemsida.

☞ Gör stubbartiklarna fullständiga

Ett bra första steg som ny Wikipedia-skribent är att ta sig an stubbartiklarna. Det är de artiklar som är ofullständiga och saknar exempelvis källor. Du hittar alla stubbartiklar samlade här

☞ Redigera en redan befintlig artikel

Gå till artikelsidan som du vill redigera, till exempel artikeln om Nina Simone. På Wikipedia kan du använda sökrutan uppe till höger för att hitta en artikel. Klicka på fliken ”Redigera” (för enkla ändringar) eller ”Redigera wikitext” (lite mer avancerat), som finns längst upp på varje sida. Lär dig mer om att redigera artiklar här. 

☞ Skriv en helt ny artikel

När du känner dig uppvärmd så är det dags att skriva en helt ny artikel. Vårt tips är att utgå ifrån ett tema, exempelvis mode. Finns din favoritdesigner med? Då skriver du namnet i sökrutan. Om ingen artikel med ungefär det namnet hittas, uppstår före sökresultaten en röd länk som du kan klicka på för att skapa en ny artikel. Lär dig mer om att skriva en ny artikel här

För att lära dig allt om att bli Wikipedia-skribent kan du gå hela Wikipedias nybörjarkurs som du hittar här.