Karin Palmérs gös

“Hon fann självkänsla som duktig seglare”

SM 28924.jpg

Uppgiftslämnare: Eva Hult, arkivarie på Sjöhistoriska museet.
Ingår i samling/institution: Sjöhistoriska museet.

Berättelse om saken

En flagga, en så kallad gös, som är sydd på 1950-talet av en kvinna till sin segelbåt. En gös är en flagga hissad i förstäven på en båt. Motivet på gösen är en fisk, en karp. Det anspelar på att personen som sytt flaggan hette Karin Palmér (1906-1998). I slutet av 1950-talet köpte hon sig en egen båt vilket var ovanligt att en kvinna gjorde dåförtiden. Dessutom var hon skeppare på den, ofta med manliga, gastar som fick sköta maten ombord. Museet kontaktades av Karins dotter Aina Palmér (1931- ) som ville berätta om sin mamma och båten samt skänka oss fina fotografier, filmer, loggböcker och föremål. Jag gjorde en intervju med Aina där hon engagerat berättar om sin mamma. Karin levde på Östermalm i Stockholm med en pappa som var arkitekt och en mamma som haft en modefirma i samma stadsdel. Karin var som ung modist och senare i livet bankanställd. Hon led mycket över att vara dyslektiker och av att därför känna sig underskattad, men fann självkänsla som duktig seglare. ”Genom seglingen har jag förstått att hon fick en frihet som hon aldrig kunde uppleva på land. Avläsa vädret, klar rumsuppfattning, veta vad man ska göra, det var så naturligt för henne. Hon hade också en stark materialkänsla i händerna. Till exempel så kunde hon sy sitt eget Genuasegel.” (Citat: Aina Palmér).

Jag citerar Aina Palmér: ”Mamma hade ansvar för sin egen folkbåt och besättning och för själva seglingens utförande. Och satt vid pinn och skötte detta själv. Om man jämför med många av hennes väninnor så var de hänvisade ner till ruffen. En gång var mamma och jag ensamma på båten. Vi kom in i Kryssarklubbens gästvik på Runmarö och det gick ju perfekt. Men jag förstod att vi var inte vanliga mamma och jag. Vi var för säkra. Vi ingav en sådan misstänksamhet hos omgivningen. Men jag lärde mig mycket av seglingen och av mamma om att ta plats helt enkelt. Bland det mest fantastiska jag har upplevt var de timmar vi gick över Östersjön under en långsegling 1959. Ombord var jag, mamma och mammas väninna Billie.”

Varför är saken viktig?

För mig handlar det om en lyckad insamling. En engagerad givare, Aina Palmér, som på ett bra vis under längre tid arbetade tillsammans med flera anställda på museet med att ge oss en fin samling om sin mammas seglarliv och att sätta in objekten i en intressant kontext.

Varför valde du just denna sak?

Därför att jag, som alltid varit intresserad av kvinnors berättelser och som arbetat på Sjöhistoriska museet under så många år, år 2011 fick tillfälle till en nära kontakt med Aina Palmér och att ta del av hennes berättelse om sin mamma och deras nära förhållande. Aina växte upp med sin mamma och sina morföräldrar på Karlavägen i Stockholm. Ainas föräldrar skilde sig när hon var barn och hon förlorade kontakten med pappan (Louis Huch, stillbildsfotograf på Svensk Filmindustri). Historien och mötet gav mig mycket dels för egen del och dels gladdes jag å museets vägnar att vi fick objekten och berättelsen till våra samlingar.


Mer information om saken

Beskrivning:
Rektangulär och tvåtungad i siden. Vit med röd, kontursydd fisk (karp) med svart mun och ögon. Röda sidenöglor i liket (flagglinningen).

Plats kopplad till flaggan:
Stockholms skärgård.

Flaggans ursprung och historia:
Tillverkades i slutet av 1950-talet och användes fram tills båten i fråga såldes ungefär tio år senare. Det var en folkbåt tillverkad av Oskar Schelin i Kungsör omkring 1949. Namnet ”Karp” anspelar på namnet Karin. På båtens segel stod F som i folkbåt och S 133.

Samlingshistorik: 
Museet kontaktades av Karin Palmérs dotter Aina Palmér. I gåva fick vi föremål, loggböcker, fotografier och filmer. Ett nära samarbete med henne tog vid och vi gjorde också en liten monterutställning.

Så såg den ursprungliga informationen ut: 
Informationen skapades i samarbete med Aina Palmér och den ser i dag ut så som den gjorde då.

Inventarienummer/accessionsnummer:
2011:021

Länkar:
https://digitaltmuseum.se/search/?q=aina%20palm%C3%A9r&aq=owner%3A%22S-SMM-SM%22&o=0&n=464

Fo220107DIA.jpg
Föregående
Föregående

Den broderade skurduken

Nästa
Nästa

Vattenrenare