EvA-Lisas monument

Stadsvandring om STOCKHOLMS HBTQi-HISTORIA

I stadsvandringen Eva-Lisas monument vandrar vi i den lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtsons (1932-2018) fotspår. Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms hbtqi-historia, en livsviktig gemenskap och en på samma gång både politisk och personlig kamp.

Genom Eva-Lisas historia får vi få syn på hur idéer om kön och sexualitet har förändrats under 1900-talet – och hur det påverkat människors liv både då och nu. Vandringen hålls av konstnären Sam Hultin, som tog emot Eva-Lisas material vid hennes bortgång.

Personer går på trottoar.

anpassad FÖR HÖGSTADIET OCH GYMNASIET

Vandringen är särskilt anpassad efter skolan i samarbete med pedagoger och elever, och ni bjuds själva in att reflektera längs vägen.

Till vandringen finns också förberedande skolmaterial och efterföljande diskussionsfrågor – som hjälper er att lyfta hbtqi-historia i klassrummet utifrån Eva-Lisas berättelse.

Efter vandringen har ni möjlighet att ställa frågor till guiden Sam Hultin, som träffat och intervjuat Eva-Lisa inom ramen för projektet Eva-Lisas monument.

Anmäl ditt intresse för säsongen 2024

Vi håller just nu på att planera för säsongen 2024 – men du kan anmäla ditt intresse redan nu.

Porträtt av Eva-Lisa Bengtson

“Jag tar med mig hennes berättelse och är tacksam över att ha fått en inblick i hennes liv och hur hon har varit med i kampen om ökade rättigheter för HBTQI-personer, och även för feminismen.”

– Elev i årskurs 3 på gymnasiet som gått stadsvandringen Eva-Lisas monument.

Hör konstnären och guiden Sam Hultin berätta om stadsvandringen.

Mer om stadsvandringen

Stadsvandringen lyfter fram Eva-Lisas pionjärarbete inom transrörelsen samt den lesbiska och feministiska rörelsen i Stockholm. Eva-Lisa var transkvinna och levde som lesbisk och hennes berättelse är angelägen eftersom den ingår i en historia som är relativt odokumenterad och till stor del handlar om villkor för normbrytande gemenskap.

EVA-LISA BENGTSON: EN PIONJÄR

1964 startade Eva-Lisa Bengtson den första klubben för transpersoner i Sverige – Transvestia. Hon var även engagerad i Lesbisk front, Kvinnohuset på Snickarbacken, RFSL Stockholm, patientföreningen Benjamin samt en trogen besökare på såväl klubbarna Lash och Wish som Golden ladies.

Eva-Lisa kom med tiden att förlora sin plats i flera av de rörelser hon engagerat sig i. I transrörelsen passade hon inte in då den i slutet av 60-talet inte inkluderade transsexuella (eller homosexuella). Senare skulle hon även utestängas från Kvinnohuset i Stockholm då delar av den feministiska rörelsen på 90-talet beslöt att exkludera transkvinnor.

Sam Hultin guidar publik på stadsvandring, i bakgrunden trafik på Södermalm
Polaroidbilder av Eva-Lisa och hennes vänner.

Om Eva-Lisas Monument

När Eva-Lisa gick bort 2018 fick konstnären Sam Hultin hennes unika arkiv av foton, brev, böcker, protokoll, medlemsbrev och tidskrifter, vilket la grunden för projektet Eva-Lisas monument. I dag är materialet arkiverat hos QRAB – Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek i Göteborg.

Stadsvandringen är en del av konstnären Sam Hultins projekt Eva-Lisas Monument som lyfter fram Eva-Lisa Bengtsons pionjärarbete inom transrörelsen samt den lesbiska och feministiska rörelsen i Stockholm. 

Sam Hultin

Stadsvandringen är framtagen och leds av konstnären Sam Hultin. Hultin arbetar ofta med performance och video utifrån sitt intresse för queer historieskrivning och idén om konst som förslag på möjliga framtider. Ofta kopplar hens arbete ihop personliga berättelser med större sociala och politiska strukturer.

Foto: Miki Anagrius

Relaterat

  • Bild ovanifrån på flera arkivbilder.

    Digitala lektioner

    Lär er mer om ämnen som aborträtt, ekonomiskt våld och historieskrivning – direkt från en expert.

  • Svartvitt fotografi på klassrum med elever och lärare.

    Kvinnohistoria för skolan

    Vi erbjuder digitala föreläsningar och stadsvandringar med tillhörande skolmaterial som riktar sig till högstadiet och gymnasiet.