Hyllmeter åt kvinnorna

arkiv fylls med nya berättelser

I nästan alla Sveriges arkiv finns det ett stort jämställdhetsglapp. Detta vill Stockholms Kvinnohistoriska och Stockholms läns museum vara med och förändra genom att avsätta hyllmeter åt kvinnorna – med allmänhetens hjälp.

Projektet "Hyllmeter åt kvinnorna" syftar till att jämna ut jämställdhetsglappet i arkiven och synliggöra kvinnors historia i Stockholms län. Genom att avsätta plats på hyllorna i länsmuseets arkiv årligen skapas en plattform för att lyfta fram något eller någon som har betydelse för kvinnohistorien, men som kanske vanligtvis inte hamnar i våra arkiv.

Över 200 nomineringar har lämnats in från allmänheten. Den 8 mars kommer vi att presentera vem eller vad som kommer att arkiveras år 2024.

Projektet Hyllmeter åt kvinnorna är ett samarbete mellan Stockholms läns museum och Stockholms Kvinnohistoriska. Initiativet är också en del av Arkivism – Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning för att hitta, lyfta och bevara kvinnors berättelser.

Arkiven är den plats där vi bevarar vårt kollektiva minne – och där är kvinnors berättelser svårare att hitta, precis som i den breda historieskrivningen. Projektet Hyllmeter åt kvinnorna är en satsning som ska bidra till att förändra detta, och som vi hoppas ska ge ringar på vattnet.
— Anna Tascha Larsson, museichef på Stockholms Kvinnohistoriska

Från 200 nomineringar till två vinnare

Först ut att arkiveras i projektet Hyllmeter åt kvinnorna är Kristiina Kolehmainen (1956–2012), bibliotekarie som grundade Serieteket, och Hammarby damfotbolls säsong 2023 som följdes av en enorm och växande supporterskara med en läktarkultur som uppmärksammades världen över. Nu börjar arbetet med att samla in material och att sammanställa handlingar, för att i november – på Arkivens dag, lägga materialet på hyllan i länsmuseets arkiv. 📣 Du bjuds in att följa processen!

Frågor och svar

  • Nomineringen behöver vara en verksamhet, person eller händelse som är eller har varit aktiv inom Stockholms län och som du tycker påverkat vår tid. Det kan till exempel vara en rörelse som fokuserat på kvinnors rättigheter, en framträdande kvinna eller en för allmänheten hittills okänd person som skapat förändring. Under dom kommande tio åren vill vi fylla hyllmeterna på Regionarkivet med olika delar av kvinnohistorien, och gärna utforska sådant material som mer sällan arkiveras.

  • Ett råd sammansatt av personer inom projektgruppen på Stockholms Kvinnohistoriska och Stockholms läns museum, tillsammans med externa personer från Stockholms stadsarkiv och Stockholms läns hembygdsförbund kommer gå igenom nomineringarna och göra urvalet.

    Bedömningen baseras på materialets relevans och betydelse för Stockholms läns kulturhistoria samt diskussioner kring vad som saknas i våra arkiv.

  • Årets Hyllmeter åt kvinnorna presenteras den 8 mars 2024 på den internationella kvinnodagen.

  • Arkivism: en handbok är det perfekta verktyget för dig som är nyfiken på att både hitta historia som döljer sig i arkiven, och bevara fler perspektiv och berättelser för framtiden. Följ också vår blogg inom projektet, för här kommer vi dela med oss av våra lärdomar och hur vi går tillväga för att dokumentera, organisera och arkivera.

    Håll också utkik i vårt kalendarium, för under våren kommer Stockholms Kvinnohistoriska bjuda in till olika arkivkurser tillsammans med Stadsarkivet i Stockholm.

Senaste nytt

Följ projektet på nära håll! Här delar vi med oss av våra tankar, utmaningar och lärdomar under projektets olika delar.

Bli Arkivist!

Vad kan du göra för att lyfta in mamma, mormor eller mormors mor i historien? Lär dig hitta, spara och organisera för framtidens historieskrivning med boken Arkivism: en handbok, som är här för att förändra historieskrivningen. Boken ges ut i samarbete mellan Volante och Stockholms Kvinnohistoriska.