Våra projekt och aktiviteter

Här hittar du ett urval av våra större pågående och tidigare projekt såsom utställningar, programverksamhet och annan museiverksamhet.

 
19.png
 

The Historical Dinner Party under Bokmässan 2019

39 kvinnliga författare och berättare från när och fjärran kommer under Bokmässan i Göteborg i september att äta middag tillsammans, i syfte att sprida och skriva kvinnohistoria. I dagarna bjuds de svenska gästerna in. Middagen utförs som en blinkning till Judy Chicagos konstverk och installation ”The Dinner Party” (1979), som finns på Brooklyn Museum i New York.

LÄS MER OM MIDDAGEN HÄR

Skrivstuga_Wiki_SandraÅhman-9851.jpg

Vi minskar glappet på Wikipedia!

I augusti 2019 höll vi i två skrivstugor tillsammans med Nordiska museet och Musikverket för att minska glappet på Wikipedia. På Wikipedia handlar nämligen fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor och 90 procent av artiklarna är skrivna av män!

Alla sitter vi på kunskap – litet som stort – som saknas på Wikipedia. Allt du behöver är referenser, exempelvis från en bok eller en artikel.

LÄS MER – OCH GÅ VÅR LILLA WIKI-SKOLA

Fotbollssnack under VM 2019

Under Fotbolls-VM 2019 intog Stockholms Kvinnohistoriska Trädgården för att snacka fotboll. Tillsammans med sportjournalisten och historikern Anja Gatu och inbjudna gäster lånade vi strålkastarna från fotbollsplanen och riktade ljuset mot tre brännande teman kopplade till damfotbollen – kärlek & hat, klass & ursprung samt pengar & identitet.

LÄS MER OM VÅRA FOTBOLLSSNACK HÄR

fb-insta6.png

Eva-Lisas Monument: Stadsvandring Pride 2019

Under Stockholm Pride 2019 bjuder vi in till en stadsvandring som följer i aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtssons fotspår. Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia, en livsviktig gemenskap och en på samma gång både politisk och personlig kamp.

LÄS MER OM STADSVANDRINGEN HÄR

Foto: Matilda Rahm / Kulturhuset Stadsteatern

Foto: Matilda Rahm / Kulturhuset Stadsteatern

Kvarterers kvinnor – Utställning i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern.

Vilka är kvinnorna i Klarakvarteren? Vilka kvinnohistorier präglar Stockholms city – igår och idag? 2019 år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och utställningen Kvarterets kvinnor lyfter fram några av de kvinnor som har levt och som lever omkring Stockholms stadskärna.

LÄS MER OM KVARTERETS KVINNOR HÄR

header2.jpg

Röstfesten – vi firade 100 år av kvinnlig rösträtt

Den 24 maj 1919 klubbade riksdagen igenom det första av de två grundlagsändringsbeslut som krävdes för att införa kvinnlig rösträtt i Sverige. Stockholms Kvinnohistoriska och Trädgården firade hundraårsjubileet med att fylla klubben med kvinno- och rösträttshistoria hela kvällen och natten lång!

LÄS MER OM RÖSTFESTEN HÄR

ezgif.com-optimize.gif

Stockholms Kvinnohistoriska under stjärnorna

Under Kulturnatt Stockholm 2019 välkomnade vi till en annorlunda, stillastående “stadsvandring” uppe i skyn när Genushistoriepodden berättade mer om kvarterets kvinnohistoria. På stadens maffigaste takbar lyfte vi kvinnohistorien till svindlande nya höjder.

LÄS MER OM KULTURNATTEN HÄR

invigningsbilden.png

Äntligen – vår stora, långa Invigning!

Under hela mars månad 2019 invigde vi Stockholms Kvinnohistoriska. 31 dagar med 67 programpunkter i en publik lokal på Hökens Gata 11 vid Mosebacke (och på andra ställen). Vi arrangerade programmet tillsammans med våra medlemsorganisationer och inbjudna aktörer.

LÄS MER OM INVIGNINGEN HÄR