Arkivet ska fyllas med nya berättelser

Har du någonsin funderat över vilka berättelser, personer och händelser som kommer att bevaras och kunna berätta om vår tid för framtida generationer? Vi vet att kvinnors historia i lägre grad finns bevarad. Detta vill vi ändra på och har tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska startat insamlingsprojektet – Hyllmeter åt kvinnorna!

Under de kommande tio åren kommer vi fylla hyllmetrarna i länsmuseets arkiv med olika delar av kvinnohistorien, och utforska material som annars inte arkiveras. Det finns ett betydande jämställdhetsglapp i nästan alla Sveriges arkiv, och vi strävar efter att göra något åt detta. Samtidigt vill vi ge invånarna i länet möjligheten att vara med och påverka. Projektet började med diskussioner kring vad som sparas i Sveriges arkiv och hur urvalen görs.

Insikter och utmaningar

Under mötena i projektgruppen har vi diskuterat hur projektet skulle utformas, hur vi skulle kommunicera och nå ut och kanske det viktigaste av allt, vilka kriterier som ska gälla för nomineringarna nämligen: att de ska ha relevans för Stockholms län, ha betydelse för kvinnohistorien och lyfta diskussionen om vems berättelser som sparas i våra arkiv och varför.

Men vad är egentligen relevant för just Stockholms län? Vad menar vi med kvinnohistoria? Vilken typ av material ska vi arkivera och hur? På dessa frågor finns inga enkla svar och diskussionerna som uppkommer är minst lika viktiga. Genom samarbetet med Kvinnohistoriska får vi nya kunskaper och insikter.

Visionen för framtiden

Vi har nu fått in runt 200 nomineringar – ett stort gensvar! Nu går representanter från Stockholms Kvinnohistoriska, Stadsarkivet, Stockholms läns hembygdsförbund och vi på Stockholms läns museum igenom alla bidrag. Bland nomineringarna finns allt från stora organisationer, kända politiker och konstnärer till någons släkting, små föreningar och unika händelser. Det är variationsrikt, spännande och roligt att läsa och hoppfullt att frågan engagerar. Vem som blir den första kvinnan, händelsen eller gruppen att arkiveras i projektet ”Hyllmeter åt kvinnorna” kommer att presenteras den 8 mars.

Hälsningar,
Karolina Hedström, projektledare och fotoantikvarie och Moa Beskow, etnolog
Stockholms läns museum

Föregående
Föregående

Från 200 nomineringar till två vinnare

Nästa
Nästa

Vi reserverar plats för kvinnorna i arkivet