I Barnmorskans fotspår

— en livsavgörande berättelse

🗓️ Internationella barnmorskedagen 5 maj
📍 Stadsvandring på Södermalm & digitalt när du vill

Besök platserna där barnmorskor arbetat, utbildats och kämpat för kvinnors liv och hälsa. Från 1600-talets förlossningskonst till 1900-talets BB – vi berättar barnmorskans historia där den utspelat sig.

Barnmorskan har spelat en avgörande roll i människors liv i generationer. Hon har hållit händer, fattat beslut, räddat liv – ofta i det tysta. I samband med Internationella barnmorskedagen bjuder Kvinnohistoriska in till en stadsvandring genom barnmorskans historia – både på plats och digitalt.

Från Guldfjärdsterassen där Allmänna BB låg, till Hornsgatan där barnmorskan Ökner arbetade, och vidare till Timmermansgatan och Södra BB – vi följer ett yrke i ständig rörelse, mellan kunskap, ansvar och förändring.

Gå i barnmorskans fotspår

“Det är ett yrke som ofta glöms, men vi alla har ju en relation till barnmorskan. De gör ett jätteviktigt jobb och jag har väldig respekt för deras kunskap. Fortfarande dör barn och mammor i samband med förlossningar över hela världen utan tillgång till barnmorskor.”

– Historiker Lisa Öberg, som guidar under barnmorskevandringen, i intervju med tidningen Vårdfokus.

Barnmorskan Anna Johansson i yrkesarbete 1954. Foto: Sven Gösta Johansson / Svenska Barnmorskeförbundet.

Barnmorskan — mellan liv och död, kunskap och kamp

För bara några generationer sedan dog kvinnor i barnsäng – i bland innan barnet ens föddes fram. Mitt i detta växte barnmorskan fram som en livsviktig aktör. Redan i början av 1700-talet drev Johan von Hoorn igenom ett reglemente för barnmorskor, efter att ha utbildat kvinnor i ”förlossningskonst” med dissektioner i Stadshuset – det som i dag är Stadsmuseet.

Sedan dess har barnmorskans arbete format både liv och samhälle. Berättelserna finns kvar i staden – i byggnaderna, på gatorna och i yrkestraditioner som levt vidare. I Kvinnohistoriskas stadsvandring möter vi dessa platser och perspektiv, och följer barnmorskans väg genom historien.

Följ vårt nyhetsbrev för att få inbjudningar, historiska nedslag och berättelser om kvinnors liv och arbete – i dåtid och samtid.

Möt experten

Lisa Öberg

Lisa Öberg är docent i historia, specialiserad på medicinhistoria, och leder Kvinnohistoriskas vandring om barnmorskan. Öberg är bland annat en av skribenterna bakom boken “En Qvinna läkare! Doktor Karolina Widerström” (Appell förlag, 2021). Hör henne berätta mer om Widerström i vår podd Kvinnans Plats.

Upptäck mer

  • Arkivbild på barnmorskor med bebis

    Historielektion: Om barnmorskan

    Hur har barnmorskeyrket förändrats genom historien? I en digital lektion med Lisa Öberg får vi följa yrkets utveckling – från dissektioner i Stadsmuseet till tuffa förhandlingar på Södra BB.

  • Arkivbild på Karolina Widerström vid sitt skrivbord

    Poddtips: Klåda i kön till Bryggargatan 6, 1889

    Utanför Bryggargatan 6 köar kvinnor till något ovanligt. Vem väntar de på – och varför? Möt Karolina Widerström, läkaren som utmanade sin samtid och förändrade synen på kvinnokroppen.

  • Graviditetstest.

    Berätta din historia genom ett föremål

    Har du ett föremål kopplat till ett minne? Kanske har du något som rör förlossning, vård eller mödraskap? Dela med dig till Kvinnans Sak, vår digitala samling där kvinnors erfarenheter får ta plats.