Hembiträdet

Historielektion med Karin Carlsson

Ett rent hem har genom historien alltid varit en statusmarkör, samtidigt har själva städningen alltid varit lågt värderad. Av detta följer också låg status för dom som arbetar med att städa andras hem.


I föreläsningen tar historikern Karin Carlsson med oss på en tidsresa genom det avlönade hemarbetets historia – med fokus mot den statligt subventionerade hemvårdarinnekåren (1944–1960) – en nästintill bortglömd yrkeskår. Vilka likheter och skillnader kan vi se mellan gårdagens hemvårdarinnor och hembiträdet och dagens hemtjänstföretag? Vad berättar 1940-talets skattesubventioner och dagens RUT-avdrag om respektive tidsperiod? Och hur kan morgondagens lösning se ut?

Medverkande: Karin Carlsson, historiker och och Camilla Burvall Terán, projektledare publik verksamhet på Stockholms Kvinnohistoriska.
Format: Historielektion
Inspelad: 22 februari 2023

Karin Carlsson

Historikern Karin Carlsson disputerade 2014 på avhandlingen Den tillfälliga husmodern: hemvårdarinnekåren i Sverige 1940–1960 i vilken hon undersöker det avlönade hemarbetets sociala och ekonomiska värde. Forskningsmässigt har hon intresserat sig för välfärdsfrågor och socialpolitik.

Senare år har fokus riktats mot urbanhistoria och materialitetsstudier, bland annat i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och projektet Gendered spaces. 2020 kom hon ut med boken Kvinnosaker: ett sekel kvinnohistoria genom 50 föremål.

Äldre porrtidningar på ett bord, med texterna "sexig bildtidning" och "nytt sensationellt nummer".

Upptäck mer

Tillsammans med landets främsta forskare och experter fångar våra historielektioner aktuella debatter och brännande frågor i en historisk kontext.

Föregående
Föregående

Ekonomiskt våld

Nästa
Nästa

Kvinnor och Iran - revolution, sexualpolitik och slöjan