Tillbaka till alla evenemang

Utställning: 100 år genom 10 saker


Vad kan konservburken, engångsbindan och träningsskon berätta om Sveriges historia – om politik, infrastruktur, demokratiska processer och människors liv? Upptäck 100 år av kvinnohistoria på Alviks bibliotek – för hela familjen.

I den ambulerande utställningen 100 år genom 10 saker visar Stockholms Kvinnohistoriska tio föremål som bär på berättelser som har påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Nu har den flyttat in på Alviks bibliotek till och med den 31 oktober.

Utställningen lyfter vanliga föremål från vardagen som spelat ovanligt stor roll i historien och gör kunskapen tillgänglig för fler.

När? Utställningen visas från måndag 2 oktober till och med tisdag 31 oktober. Besök Alviks biblioteks hemsida för öppettider.
Var? Alviks bibliotek, Gustavslundsvägen 26, 1 tr.
Pris: Fri entré.

Utställningen 100 år genom 10 saker utgår från boken Kvinnosaker, författad av historikern Karin Carlsson och utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska. Utställningen genomförs med stöd från Riksantikvarieämbetet och Stockholms stad.


Skriv historia – genom ett föremål

I samband med utställningen bjuder vi också in besökaren att bidra med sina egen berättelser om kvinnors liv, villkor, erfarenheter och gärningar kopplade till föremål. Var med och berätta kvinnors historia genom en av dina egna saker!


Kvinnosaker av historikern och författaren Karin Carlsson. Utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska.

Ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål — i en och samma bok

Alla föremål bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta inte lika kända – trots att kvinnor utgör halva mänskligheten.

Utställningen 100 år genom 10 saker utgår från boken Kvinnosaker, författad av historikern Karin Carlsson och utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska. Utställningen och boken lyfter vanliga föremål som spelat ovanligt stor roll i historien och gör kunskapen tillgänglig för fler.

Föregående
Föregående
24 september

Stadsvandring: Om barnmorskan (SLUTSÅLD)

Nästa
Nästa
4 oktober

Om Arkivism med Anna Tascha Larsson