Back to All Events

Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché – film & samtal

  • Bio & Bistro Capitol Stockholm 82 Sankt Eriksgatan Stockholm, Stockholms län, 113 62 Sweden (map)
Alice_Portrait_1912_2.png

Be Natural: The Untold Story of Alice Guy-Blaché

– filmvisning & samtal

Stillbild från filmen  The Black Butterfly  (1916), producerad av Alice Guy-Blaché.

Stillbild från filmen The Black Butterfly (1916), producerad av Alice Guy-Blaché.

»BILJETTER SLÄPPS INOM KORT«

Varmt välkomna på filmvisning om världens första kvinnliga filmregissör, Alice Guy-Blaché, med efterföljande samtal om bortglömda svenska kvinnliga filmpionjärer.

Samtida med Edison, Lumières, Méliès verkade Alice Guy Blanché, filmstudiochef, regissör, manusförfattare och producent till över 1000 filmer. Ändå förblir hennes namn okänt för de flesta filmälskare. Regissören Pamela B Green tar oss med på en detektivjakt efter historien om denna sanna filmpionjär vars filmer sträckte sig från komedier och westerns till filmer med teman som preventivmedel, barnmisshandel, immigration och hon gjorde även den äldsta bevarade filmen med afroamerikanska skådespelare.

Se trailern på Youtube här.

När filmen är slut möter vi Maria Dahlquist, Ingrid Stigsdotter och Tove Thorslund för att diskutera och lyfta bortglömda svenska kvinnliga filmpionjärer.

Medverkande:

Marina Dahlquist är docent i filmvetenskap vid Stockholms Universitet och har i sin forskning bl.a. fokuserat på filmhistorisk reception och utbildningsfilm. Marina har även skrivit om den svenska filmpionjären Anna Hofman-Uddgren för the Women Film Pioneers Project.

Ingrid Stigsdotter är forskare i filmvetenskap vid Stockholms Universitet och har skrivit åtskilligt om kvinnor i svensk filmhistoria, bl.a. i projekten ”Women’s Film History Network: Norden” och ”Kvinnor i svensk film”.

Tove Thorslund är redaktör för Nordic Women In Film, en kunskapsbank och inspirationskälla om kvinnor i skandinavisk film, med över tusen namnposter, fördjupande artiklar, intervjuer och filmklipp som verkar för att sprida kunskap och medvetenhet om kvinnors professionella insatser inom filmens område, ur ett historiskt perspektiv och i samtiden.

Marina Dahlquist

Marina Dahlquist

Ingrid Stigsdotter

Ingrid Stigsdotter

Tove Thorslund

Tove Thorslund

Filmvisningen och samtalet arrangeras av Stockholms Kvinnohistoriska i samarbete med Nordic Women in Film och Capitol Bio. Du hittar evenemanget på Facebook här.

Tillgänglighet: Det finns ingen möjlighet att ta emot större permobiler då Capitols hiss bara kan transportera mindre rullstolar. Vid frågor: kontakta kassa@capitolbio.se. Läs mer om Capitols tillgänglighet här.