Tillbaka till alla evenemang

Historielektion om: Kvinnor och Iran – revolution, sexualpolitik och slöjan

”Kvinna, liv, frihet” är slagorden i den pågående proteströrelsen i Iran.

Just nu bevittnar vi ett historiskt uppror där kvinnor, män, och barn och äldre slutit samman i protester mot den iranska regimens förtryck – med risk för sina liv. Protesterna bröt ut 16 september efter att den 22-åriga kurdiska kvinnan Jina Mahsa Amini greps av den iranska sedlighetspolisen för att dom ansåg att hennes huvudsjal inte skulle ha täckt håret tillräckligt. Två dagar senare var hon död.

I historielektionen Kvinnor och Iran – revolution, sexualpolitik och slöjan får vi en föreläsning av Fataneh Farahani, professor i etnologi vid Stockholms universitet. Tillsammans får vi en överblick av den historiska kontext som lett fram till protesterna i dag,  den postrevolutionära sexualpolitiken och den symboliska slöjan. Hur kan en “olämplig slöja” leda till en ung kvinnas död? 

När? Onsdag den 16 november kl. 16.30.
Var? Via valfri skärm, digitalt på Zoom. Anmäl dig här.
Hur?
Anmäl dig kostnadsfritt till historielektionen för att få Zoom-länken och mer information skickad till dig.

HISTORIELEKTION OM:

I Stockholms Kvinnohistoriskas historielektioner ger vi aktuella ämnen och brännande frågor en historisk kontext. Tillsammans med landets främsta forskare och experter får du den livsnödvändiga baskunskapen på under timmen, helt utan pekpinnar. Inga förkunskaper krävs för att lyssna.

VAR MED OCH SKRIV HISTORIA

Vad har du för tankar och reflektioner om vad som händer i Iran? Just nu samlar vi på Stockholms Kvinnohistoriska in berättelser från allmänheten. Hur framtiden ser ut och vad upproren kommer leda till vet vi inte än. Dina tankar och perspektiv är viktiga. Ditt bidrag blir ett tidsdokument och hamnar i vår digitala samling för framtiden att ta del av.

KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

Föregående
Föregående
15 november

Skrivstuga: Kvinnor och arkitektur

Nästa
Nästa
17 november

Museum+bar: 1800-talets kvinnliga konstnärer