Tillbaka till alla evenemang

Teatersamtal: Mommy Issues, konst och verklighet

Teatersamtal: Mommy Issues, konst och verklighet

Ett samtal mellan Dimen Abdulla, Julia Lyskova, Hillevi Ganetz och Caroline Ringskog Ferrada–Noli

Stockholms Kvinnohistoriska bjuder in till ett samtal på Kulturhuset Stadsteatern med dramatikern Dimen Abdulla, skådespelaren och poddaren Julia Lyskova och medieforskaren och genusvetaren Hillevi Ganetz där vi djupdyker i den egna erfarenheten som utgångspunkt i konsten. Samtalet leds av författaren och regissören Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Dimen Abdulla och Julia Lyskova är aktuella i pjäsen Mommy Issues på Kulturhuset Stadsteatern. Pjäsen har vuxit fram ur deras djupgående samtal – och bygger delvis på egna erfarenheter – men vilka förväntningar möter man som kvinna och konstnär när det kommer till att dela med sig av sig själv? Finns det en förväntan på att just kvinnor ska använda sina egna liv när de skapar – och bjussigt dela med sig av komplicerade relationer, mellanförskap och psykisk ohälsa? Och hur har det sett ut historiskt när konstnärer och kulturutövare har hämtat inspiration från det verkliga livet? Har kvinnors fiktiva verk oftare lästs som självbiografiska?

I samtalet vill vi också synliggöra möjliga strategier för att bryta den förväntan som traditionellt funnits kring kvinnors skapande, men också sätta in den i en historisk kontext. 

Kvällen inleds med en läsning av Shang Imam, där hon läser ur Dimen Abdullas text Mommy Issues.

Samtalet är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Kulturhuset Stadsteatern. Läs mer om pjäsen Mommy Issues här.

Praktisk information

När? Tisdag den 8 november kl. 17.30
Var? Lilla Studion, Kulturhuset Stadsteatern
Pris? 50 kr. Fri entré vid köp av biljett till föreställningen

Mommy Issues

En komplicerad mor och dotterrelation skildras i detta drama med skådespelaren och poddprofilen Julia Lyskova samt skådespelarna Ann-Sofie Rase och Emil Hedayat. "Mommy Issues" har växt fram ur flera djupgående samtal mellan dramatikern Dimen Abdulla och Julia Lyskova. Läs mer om pjäsen Mommy Issues här.

Kvinnohistoriens plats är överallt

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Dom arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

Föregående
Föregående
1 november

Kvinnohistorisk visning av: Snus- och Tändsticksmuseum

Nästa
Nästa
15 november

Skrivstuga: Kvinnor och arkitektur