Back to All Events

Eva-Lisas monument: Stadsvandring med Sam Hultin under Pride

  • 45 Götgatan Stockholm, Stockholms län, 116 21 Sweden (map)
ELred01 (2).jpg

Välkommen till en stadsvandring som följer i aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtsons (1932-2018) fotspår.

Vi rör oss från 1960-talets första klubb för transpersoner på Östgötagatan – via aktioner med Lesbisk front och byggandet av kvinnohus – till gemenskapen i Golden ladies och Jerry’s damklubb. Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia, en livsviktig gemenskap och en på samma gång både politisk och personlig kamp.

Stadsvandringen lyfter fram Eva-Lisas pionjärarbete inom transrörelsen samt den lesbiska och feministiska rörelsen i Stockholm. 1964 startade Eva-Lisa Bengtson den första klubben för transpersoner i Sverige – Transvestia, som från 1965 arrangerade sammankomster i en lokal på Östgötagatan i Stockholm. Hon var även engagerad i Lesbisk front på 70- och 80-talet och var en av de som (bokstavligt talat) byggde upp Kvinnohuset på Snickarbacken. Eva-Lisa var senare även engagerad i RFSL Stockholm, patientföreningen Benjamin samt en trogen besökare på såväl klubbarna Lash och Wish som Golden ladies.

Eva-Lisa var transkvinna och levde som lesbisk och hennes berättelse är angelägen eftersom den ingår i en historia som är relativt odokumenterad och till stor del handlar om villkor för normbrytande gemenskap. Hon kom med tiden att förlora sin plats i flera av de rörelser hon engagerat sig i.
I transrörelsen passade hon inte in då den i slutet av 60-talet inte inkluderade transsexuella (eller homosexuella). Rörelsen var starkt influerad av transvestitrörelsen i USA där en snäv definition av transvestism var rådande. Senare skulle hon även utestängas från Kvinnohuset i Stockholm då delar av den feministiska rörelsen på 90-talet beslöt att exkludera transkvinnor.

Under Stockholm Pride erbjuder Stockholms Kvinnohistoriska två tillfällen att gå stadsvandringen kostnadsfritt i samarbete med Stolt scenkonst – men platserna är begränsade. Anmäl dig genom att maila ditt namn och datumet du vill gå stadsvandringen till osa@kvinnohistoriska.se.

Torsdag 1 augusti: 19.00–20.30
Fredag 2 augusti 14.00–15.30

Praktisk information: Vi möts upp kl. 19.00 i Björns trädgård utanför ingången till t-banan. Vandringen tar ca 1,5 timme. Kom ihåg att ha bekväma skor och vattenflaska om det är varmt!

Tillgänglighet: Vi kommer inte använda trappor utan det går fint att delta med till exempel rullstol eller permobil.

OM PROJEKTET EVA-LISAS MONUMENT

Stadsvandringen är en del av konstnären Sam Hultins projekt ”Eva-Lisas Monument” som lyfter fram Eva-Lisas pionjärarbete. Den första delen i projektet är “Kära Eva-Lisa” – en läsning på Moderna Museet av de många breven som kom till Eva-Lisa från transpersoner som delade med sig av sina innersta tankar. Idag ger de röst åt en historia som få känner till och som vittnar om kärlek, solidaritet och gemensam kamp mot fördomar. Information om läsningen hittar ni här på Moderna Museets hemsida.

OM SAM HULTIN

Sam Hultin, född 1982, är konstnär och arbetar ofta med performance och video utifrån sitt intresse för queer historieskrivning och idén om konst som förslag på möjliga framtider. Ofta kopplar hens arbete ihop personliga berättelser med större sociala och politiska strukturer. Efter Eva-Lisas bortgång 2018 förvaltas hennes unika arkiv av foton, brev, böcker, protokoll, medlemsbrev och tidskrifter av Sam Hultin. Avsikten är att arkivet ska tillgängliggöras för forskning genom QRAB – Queerrörelsens Arkiv och Bibliotek i Göteborg.