Tillbaka till alla evenemang

Kvinnor under förintelsen: Motståndet

  • Sveriges museum om Förintelsen (Glashuset) 19 Torsgatan Stockholm, Stockholms län, 113 21 Sweden (se karta)

Foto: Den judiska partisanen Sara Ginaite vid befrielsen av Vilna. United States Holocaust Memorial Museum/ Sara Ginaite.

I en programserie med berättelser från Förintelsen som utgångspunkt kopplar vi historiska erfarenheter om kvinnor under krig och konflikt – till dagens verklighet. Den här kvällen fokuserar vi på judiska kvinnor som gjorde motstånd under Förintelsen.

Att trotsa ett utegångsförbud kan tyckas vara en oskyldig handling, men under Förintelsen kunde det vara förenat med livsfara. Hör Eva Kopito och inbjudna gäster prata om kvinnors motstånd, med berättelser från Förintelsen som utgångspunkt – kopplat till dagens verklighet.

Programmet arrangeras i samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen och Stockholms Kvinnohistoriska, och är andra delen av tre i programserien Kvinnor under Förintelsen som pågår våren 2024.

Kvällen inleds av Kenneth Hermele som lyfter fram några av kvinnorna ur sin bok Inte som lamm till slakt. Efter föredraget möts Hermele i ett samtal med Lisa Bjurwald lett av Eva Kopito.

Medverkande

  • Kenneth Hermele, författare. I boken Inte som lamm till slakt ger Hermele flera exempel på kvinnor som gjorde motstånd under Förintelsen. Dansösen som sköt en SS-vakt på tröskeln till gaskammaren är en av dom.

  • Lisa Bjurwald, författare och journalist som skriver om politik, samhälle och kultur för medier som Expressen Kultur, The Local, EUobserver, Amelia, Ottar, ETC, och Dagens Arena.

  • Eva Kopito, programansvarig för Samtal & debatt på Kulturhuset Stadsteatern.

Tid och plats

Onsdag 24 april kl. 18.00–19.00 på Sveriges museum om Förintelsen. Museet ligger i Glashuset på Torsgatan 19 i Stockholm.

Biljettpris

75 kronor. Förköp sker via Tickster här.

Kvinnor under förintelsen

I en programserie med Förintelsen som utgångspunkt lyfter vi berättelser om kvinnors extra utsatthet under krig och konflikter, kvinnors motstånd och om mottagandet i Sverige. Genom att koppla historiska erfarenheter till dagens verklighet undersöker vi kvinnors roll och utmaningar både då och nu, och reflekterar över vad vi kan lära oss av deras kamp och överlevnad. Arrangeras i samarbete mellan Sveriges museum om Förintelsen och  Stockholms Kvinnohistoriska.

Inför ditt besök

Det är inte tillåtet att ta med jackor eller väskor in i museet. Du behöver hänga av dig din jacka och låsa in din väska i de skåp som finns i entrén. Väskor får ej lämnas obevakade på museet. Läs mer om förvaring och tillgänglighet på museets webbplats.

Samtalet kommer att fotograferas och fotomaterialet kan komma att användas på Sveriges museum om Förintelsens och Stockholms Kvinnohistoriskas webbplats och sociala medier.

Föregående
Föregående
21 april

Amfi presenterar: Shiatsu av Dimen Hama Abdulla

Nästa
Nästa
15 maj

Handarbetets Vänner 150 år!