Tillbaka till alla evenemang

Mami: Ama: Mödrar – en release

Grafisk form: Sissela Nordling Blanco.

MAMI: AMA: MÖDRAR är resultatet av en kollektiv process där nio konstnärer och kulturarbetare gick ihop för att skapa en utställning som belyser och gestaltar mödrarnas berättelser. Nu släpps en publikation om utställningen – en dokumentation av vår tid för framtiden. Kom och skåla med oss! #Arkivism

”Vi är barnen som bevittnat hur våra mödrars liv trasats sönder av en arbetsmarknad med låga löner och slitsamt kroppsarbete, mödrar som kastats ur systemet rakt in i fattigdom.”

Arkivism är en stor satsning initierad av Stockholms Kvinnohistoriska för att hitta, lyfta och synliggöra gårdagens kvinnor – och se till att dagens kvinnor förs in i framtidens historia. Tillsammans bjuder vi in till en festlig eftermiddag av läsningar och performances från publikationen på Botkyrka Konsthall. 

När? Lördag 13 november kl. 15.30–17.30
Var? Botkyrka Konsthall
Hur? Fri entré, ingen föranmälan krävs. Vi bjuder på dryck och finger food.

Vill du berätta din mammas historia genom dina saker? Bidra med din berättelse här!

Programmet

Botkyrka Konsthall och publikationens redaktörer, Emma Dominguez och Macarena Dusant, välkomnar.

Migrerade mödrar, rasifierade barn av Paulina de los Reyes, professor i ekonomisk historia vid Stockholms universitet och leder ett forskningsprojekt om invandrade mödrar och rasifierade barn. Hon är också dotter till Sonia och mamma, mor och mami till Nicolás, Ariel och Leo.

Jag har ett värde av Gloria Martinez, en av mammorna som bidragit till publikationen.

Min Mami av Macarena Cerda, barn- och ungdomsvetare med fokus på skapande.

Boteh Jegheh – Återfödelse av Shiva Anoushirvani, konstnär

The master's tools can never dismantle the master's house, ett performance av Sonia Sagan, konceptkonstnär.

Unga skribenter läser upp texter och dikter som de bidragit med till publikationen:

Vad jag lärde mig om konst av Ken Ha

Landet utan mig / Ljuset dära av Ismail Hanchi

Mödrar – Mor / Madres – Madre av Francisca Mells

Tack mamma av Ömer Faruk Peker

Macarena Cerda. Foto: Sara Rad

Sonia Sagan. Foto: Jon Aagard Gao

Shiva Anoushirvani

Berätta din mammas historia

Din mamma är historisk! Du kan se till att hennes historia berättas och bevaras genom en ta med en vanlig eller ovanlig sak ihop med din berättelse om föremålet och hur den är kopplad till din mammas historia. Vi fotograferar saken till vår digitala samling av föremål och berättelser om kvinnors liv, erfarenheter och gärningar.

Alla föremål bär på historia som angår, berör, påverkar eller har anknytning till kvinnor på något sätt. Men dessa berättelser är ofta mindre kända – något Stockholms Kvinnohistoriska vill förändra tillsammans med er. Din berättelse kan till exempel handla om hur din mamma tillverkat saken, använt den, tagit med den från ett annat land – eller exkluderats från den. Ta med en sak till releasen för att få den fotograferad, eller bidra med en bild och berättelse redan nu på vår webb. Klicka här för att bidra med din sak!

Publikationen

I denna post-utställningskatalog har konstnärerna och kulturarbetarna som ställde ut på Botkyrka Konsthall samlat arbetet och bidragit med reflektioner, tillägg och sammanfattningar av verken. En fördjupning av utställningen som även kan ses som ett eget verk i sig. 

Medverkande

Kim Einarsson, Paulina de los Reyes, Sissela Nordling Blanco, Gloria Martine, Fariba Nasiri, Leila Karin Österlind, Nikola Petrović, Frasat Mubarak, Francisca Mella, Ismail Hanchi, Ömer Faruk Peker, Danilo Carreño Lefcer, Ken Ha, Shiva Anoushirvani, Macarena Cerda, Emma Dominguez, Macarena Dusant, Leila El Harfaoui, Sara Rad, Sonia Sagan, Sarasvati Shrestha och Sarah Tawiah Svärd.

Publikationen har möjliggjorts tack vare stöd från Stiftelsen Längmanska kulturfonden, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Kreativa fonden i Botkyrka kommun och Botkyrka konsthall.

​​Ett särskilt tack till Botkyrka konsthall, Fittjaskolan, Stockholms Kvinnohistoriska och ABF Botkyrka-Salem.

Grafisk form

Sissela Nordling Blanco.

→ Läs om konstnärerna och kulturarbetarna bakom utställningen

Köp publikationen på plats 📙

Du har möjlighet att köpa publikationen under releasen. Alla pengar från försäljningen går till föreningen Gesguud där mammor organiserar sig med bl.a. nattvandring i Tensta. Hör några av mammorna bli intervjuade i dokumentären Våra barn dör på SVT här.

#Arkivism

Vad vi kan hitta i arkiven påverkar hela vår historieskrivning. Arkivism är en stor satsning initierad av Stockholms Kvinnohistoriska för att hitta, lyfta och synliggöra gårdagens kvinnor – och se till att dagens kvinnor förs in i framtidens historia. 

Arkivism: en handbok är en skattkista fylld av handfasta tips och metoder från experter som arbetat med arkiv i decennier – så att du kan vara med och bidra till historieskrivningen. Boken ges ut i samarbete mellan Volante förlag och Stockholms Kvinnohistoriska.

→ Klicka här för att ta reda på mer om Arkivism

Kvinnohistoriens plats är överallt

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. De arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Med stöd av Stockholms stad. www.kvinnohistoriska.se.

Föregående
Föregående
13 november

Dolda röster i arkiven

Nästa
Nästa
9 december

Kvinnohistorisk visning av: Livrustkammaren