Tillbaka till alla evenemang

Skrivstuga: Kvinnor och arkitektur

Var med och skriv in fler kvinnor i världens mest använda uppslagsverk på nätet – Wikipedia! Stockholms Kvinnohistoriska, ArkDes och Wikimedia Sverige bjuder in till tre skrivstugor under hösten.

Jämställdhetsglappet på Wikipedia är stort. Omkring fyra gånger så många av artiklarna handlar om män som om kvinnor. Runt 90 procent av artiklarna är skrivna av män. Var tionde namngiven arkitekt är en kvinna. Det här vill vi förändra tillsammans med dig! På våra skrivstugor hjälps vi åt att förbättra Wikipedias innehåll, med extra fokus på kvinnor och arkitektur. Inga förkunskaper krävs. På plats får du ta del av källmaterial och träffa kunniga experter.

Känner du till arkitekten Léonie Geisendorf? 💡På vår första skrivstuga den 18 oktober har du chansen att höra assisterande intendent William Wikström berätta om arkiveringsarbete och se exklusivt arkivmaterial från Geisendorfs arkiv som finns hos ArkDes. Kl. 16.00 och kl. 17.30.

Tema: Kvinnor och arkitektur

När? 18 oktober kl. 15.00–19.00, 15 november kl. 15.00–19.00 och 6 december kl. 15.00–19.00
Plats? ArkDes bibliotek, Exercisplan 4
Hur? Fri entré till skrivstugan. Föranmäl dig gärna i Facebookevenemanget här eller på vår Wikipedia-sida här. Obs: Ta med egen dator!

TIPS TILL DIG SOM VILL FÖRBEREDA DIG

Alla som vill bidra är välkomna, oavsett om du skrivit på Wikipedia tidigare. Vi hjälper dig att komma igång. Stockholms Kvinnohistoriska har tagit fram en guide för dig som vill vara med och skriva in fler kvinnor på Wikipedia. Ta del av den på www.kvinnohistoriska.se/wikiskolan.

10 MINUTER ARKITEKTURHISTORIA

Nere i ArkDes arkiv gömmer sig miljontals ritningar och en unik arkitekturskatt. Följ med oss på en digital kvinnohistorisk visning av museet tillsammans med intendenterna Frida Melin och Max Ahrent – om kända och okända kvinnliga arkitekters arbete och process. Camilla Burvall Terán, projektledare på Stockholms Kvinnohistoriska följer med och ställer frågor. Se den digitala visningen på Kvinnohistoria hemifrån

KVINNOHISTORIENS PLATS ÄR ÖVERALLT

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Dom arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.

Fler skrivstugor:

Föregående
Föregående
29 september

Från Lill-Babs till Leila K — en musikhistorisk vandring

Nästa
Nästa
1 november

Kvinnohistorisk visning av: Snus- och Tändsticksmuseum