Kvinnans Plats

GRUPP 8 FYLLER STADSHUSET, 1970

Från åtta seminariedeltagare till feministisk frontrörelse. Det är juni 1970 och över hundra kvinnor har samlats i Stadsmuseet vid Slussen i Stockholm. På agendan: diskussion om kvinnors frigörelse.

Några år tidigare, 1967, möttes åtta kvinnor på ett könsrollsseminarium i Uppsala. Tillsammans bildade de en feministisk grupp under namnet Grupp 8. Antalet medlemmar ökade snabbt och gruppen kom att få en betydande roll för andra vågens kvinnorörelse i Sverige.

Grupp 8 skapar debatt och driver reformer

I mitten av 1900-talet fanns ett starkt hemmafruideal i Sverige. Det ansågs fint att frun i familjen stannade hemma och ägnade sig åt hushållssysslor om dagarna. Trots 1960-talets politiska strömningar blev många kvinnor kvar i hemmet och 1970 saknade fortfarande en av fyra egen inkomst. Grupp 8 ville skapa förändring.

Sagt och gjort, gruppen höjde sina röster och tillsammans lyckades de skapa debatt och driva fram reformer i frågor om preventivmedel, abortlagstiftning, förskola och barnomsorg – centrala frågor för kvinnlig frigörelse.

Foton: Arne Jönsson/DN/TT. 08 april 1972. Källa: TT Nyhetsbyrån.

KVINNOBULLETINEN

Den egna tidskriften Kvinnobulletinen blev en central kanal i Grupp 8:s arbete med att få ut sina paroller. I tidskriften varvades klassiska reportage och artiklar om kvinnofrågor med bokrecensioner och serier med feministiskt tema. 

1977 kom ett av de mer mytomspunna numren ut med ämnen som modersmyten, prostitution, sexualitet, facklig verksamhet och “lesbianism”. Numret skapade stor debatt och det sägs att flera butiksägare valde att bojkotta tidningen på grund av innehållet. Men, antalet läsare minskade inte för det.

Det första numret av tidskriften trycktes i 5 000 exemplar, åren därpå ökade läsarskaran och utgåvan var under en tid uppe i cirka 15 000 exemplar. I Stockholms Kvinnohistoriskas bokhylla finns en stor samling av Kvinnobulletinen tillgänglig, från första numret tryckt 1971 till det sista från 1996.

Foto: Kjell Gustafsson/SVT. 01 januari 1975. Källa: TT Nyhetsbyrån.

“Vi måste höja våra röster kom från Ostens och Garpes musikteaterpjäs Tjejsnack. Den var som Grupp 8:s nationalsång och kan nog förklara en del av framgången.”

– Elisabeth Élgan

PLAtsen - då och nu

Stadsmuseets byggnad sedd från Södermalmstorg år 1967. T.h. Götgatsbacken. Foto: Fredriksson, Göran H. Se bilden på Stockholmskällan.

Stadshuset fotat ovanifrån, 2019. Huset har ljust blå fasad och är i formen av ett U.

Stadsmuseet i Stockholm i dag, 2019. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

 

Hej lärare!
Jobba vidare med avsnittets teman i klassrummet

Vill du veta mer?

Böcker & Artiklar:

Att ge sig själv makt: Grupp 8 och 1970-talets feminism av Elisabeth Elgán

Grupp 8 och jag av Gunilla Thorgren

Platser:

Stockholmskällans kartor över platsen genom historien

Om avsnittet

Journalisten Sofia Neves intervjuar Elisabeth Elgán, professor i historia, särskilt i genushistoria om Grupp 8 och deras kamp för kvinnors rättigheter under 1960- och 70-talet.

Berättelsen är vald i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och ingår i de tio avsnitt som lyfter kvinnohistoria ur deras basutställning och samlingar. Producerad av Soundtelling.

Leende person i färgglad skorta med hörlurar på sig och en iphone i handen

Fler poddavsnitt

Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.

Föregående
Föregående

Damkafé i Gamla Stan, Järntorget, 1869

Nästa
Nästa

Dalkullefeber på Stortorget, 1833