Karolina Widerströms läkarväskor

KAF

“en symbol för den privatpraktiserande doktorn i äldre tid”

Fotograf: Pax Engström Licens: Kvinnliga akademikers förening.

Fotograf: Pax Engström
Licens: Kvinnliga akademikers förening.

Uppgiftslämnare: Lisa Öberg, docent i historia, Kvinnliga akademikers förening.
Ingår i samling/institution: Kvinnliga akademikers våning Fleminggatan 30.

Berättelse om saken

En allmänpraktiserande läkare på 1800-talet behövde inte många instrument. De rymdes i en långsmal väska med bred botten, 35-45 cm lång och ungefär 25 cm hög. Karolina Widerström började 1889 som förlossningsläkare, gynekolog och allmänläkare. Att hjälpa barn till världen slutade hon snart med eftersom de andra uppgifterna fyllde all tid. Den bakre väskan är från tiden som förlossningsläkare. Där finns en förlossningstång med tillhörande nätkorg för att sterilisera tången genom kokning. I den finns också fack för små flaskor. Säkert hade Dr Widerström karbolsyra för desinficering av kvinnans sköte och barnmorskans händer. Kanske också Kloroform för att söva kvinnan om det blev för smärtsamt. Den främre väskan är allmänläkarens väska. Där skramlade en uppsättning instrument. En spatel eller flera (för att titta patienter i halsen), stora för vuxna och små för barn. En febertermometer, en nymodighet på 1800-talet. Pincetter för olika behov. Förbandsmaterial och sax.

Idag när det finns ambulanser och bilar kan patienten få skjuts till doktorn. Så var det inte på 1800-talet, då måste doktorn ofta skynda iväg själv till patienten som var sjuk.

Varför är saken viktig?

När Karolina Widerström blev läkare 1888 fick kvinnor inte arbeta på sjukhus, Det gjorde att hon var tvungen att bli privatpraktiserande. Men hon och andra kvinnliga läkare slogs för rätten att även bli sjukhusläkare. Det målet uppnådde de först på 1900-talet.

Varför valde du just denna sak?

Läkarväskan är en symbol för den privatpraktiserande doktorn i äldre tid. Alla vet vem som skyndar fram, på gatan, i gränden eller på landsvägen, på natten eller på dagen, med den typiska väskan i högsta hugg.


Mer information om saken

Beskrivning:
Läkarväskorna är av brunt läder och har låsbar stängning. De är funktionella, tål regn och rust, och saknar dekorationer. Står stadigt. Inredningen i väskorna är ändamålsenlig och håller lösa föremål på plats.

Plats kopplad till väskorna:
Läkarväskor har använts överallt i Sverige och andra länder där det funnit privatpraktiserande läkare. Förmodligen används de fortfarande i vissa länder.

Väskornas ursprung och historia:
Väskorna tillverkades troligen på 1880-talet. Karolina Widerström har ägt väskorna som hon donerade till Stockholms läns landstings medicinhistoriska museum.

Samlingshistorik: 
Väskorna återlämnades till Karolina Widerströms våning, Fleminggatan 30, när Stockholms Läns Landstings medicinhistoriska museum stängdes.

Så såg den ursprungliga informationen ut: 
Katalogiseringen på Medicinhistoriska museet är okänd.

Inventarienummer/accessionsnummer:
Art. 71-2 i Karolina Widerströms våning.

Referenser/litteraturtips:
Karolina Widerström "Kvinnohygien. De kvinnliga underlifsorganen, deras förrättningar och vård". Del I och II. Åtta olika upplagor från 1903 till 1932.

Länkar:
http://kvinnligaakademiker.se/locations/karolinas-vaning/

← Gå tillbaka till alla saker

Föregående
Föregående

Fjärilen

Nästa
Nästa

Elina Forslunds sjöfartsbok