Vad vet vi om antikens kvinnor och hur berättar vi deras historia i dag?

“Under antiken åsidosatte männen kvinnornas existens i det stora livet, och eftervärlden har gjort samma sak” – Ida Östenberg

Den 25 september gick Skolverket ut med ett förslag till en förändrad kursplan i historia där antiken var borttagen – något som möttes av stark kritik – men strax därefter slog de fast att antiken kommer finnas kvar. Tillsammans med Dramaten ville vi därför rikta strålkastarljuset på antikens kvinnor, som ofta stod som centralfigurer i de grekiska dramerna – trots att de i 400-talets Aten hade begränsad makt och synlighet. 

Onsdag 6 november checkade Stockholms Kvinnohistoriska in på Dramatens lilla scen för att lyfta antikens kvinnor. På scen satt skådespelaren Ingela Olsson, regissören och skådespelaren Nadja Weiss, Ida Östenberg, docent i Antikens kultur och Denis Searby, professor i antik grekiska. I ett möte mellan skådespel och forskning berördes bland annat historieskrivningens luckor, #metoo, teater och avsaknaden av kvinnor i skolans läroböcker i dag. 

Några inblickar från samtalet:

  • Antikens kvinnors röster saknas i historieskrivningen. Även fast många kvinnor stod som centralfigurer i de grekiska dramerna var pjäserna skrivna av män. 

  • Hur kvinnan i antiken skildrats i historien kan tolkas på olika sätt. Beskrivningar om att hon behövde befinna sig i hemmet kan också förstås som ett tecken på att hon inte alltid var det.

  • Inom teatern ställer man sig frågan: vad betyder den här berättelsen i dag? 400-talets grekiska dramer kan användas för att berätta något om vår samtid. Föreställningen om Fedra har exempelvis beskrivits som en ur-metoo-historia. 

Tack till alla paneldeltagare och till Dramaten för att vi fick göra det här tillsammans med er!

Föregående
Föregående

The Historical Dinner Project får ett eget hem på www!

Nästa
Nästa

Vi berättar om kvinnliga pionjärer på SVT Nyheter