I höst kommer en bok fylld av kvinnosaker!

https___www.bonnierforlagen.se_wp-content_uploads_sites_6_2020_06_kvinnosaker-nyhet.jpg

Ett sekel av kvinnohistoria blir berättat genom boken Kvinnosaker som kommer ut i handeln den 20 oktober. Boken är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Bonnierförlagen, författad av historikern Karin Carlsson.

– Med boken är vi med och lyfter föremål och saker som varit centrala och gör kunskapen tillgänglig för fler. Det är i grunden en fråga om mänskliga rättigheter och demokrati. Alla saker bär på flera berättelser, men de kända handlar sällan om kvinnor trots att kvinnorna utgör halva mänskligheten. Tillsammans kan kvinnosakerna ge nya perspektiv på vår historia och uppmuntra oss att ställa fler frågor.

Lina Thomsgård, chef Stockholms Kvinnohistoriska

Med sin unika kunskap och ett gediget forskningsarbete lyfter Carlsson fram föremål som inneburit stora framsteg eller viktiga landvinningar för kvinnor. I boken går det att läsa om den provocerande cykeln, byxkjolen för kvinnliga poliser, Ester Blenda Nordströms cigarett och mycket mer – allt livfullt illustrerat av Amanda Berglund.

– Jag har velat se vad dessa föremål kan berätta om kvinnors liv och erfarenheter genom historien. Det känns faktiskt aningens trist att boken är klar och att jag inte längre har projektet framför mig. Processen har nämligen varit full av överraskningar, detta trots att jag redan innan hade en hel del kunskap kvinnors över tid föränderliga livsvillkor. Nu hoppas jag att läsaren kan få samma känsla som jag haft under arbetets gång.

Karin Carlsson, författare till Kvinnosaker

Att göra boken tillsammans med just oss på Stockholms Kvinnohistoriska är någonting som förlaget är stolt över.

– Jag har länge velat göra någonting tillsammans med Stockholms Kvinnohistoriska, vars verksamhet jag följt sedan starten, och när det visade sig att vi hade lite liknande tankar och bokidéer var det lätt och roligt att gå vidare. Deras arbete är otroligt viktigt. Och med medlemmar som museer, arkiv, akademikerföreningar, historiker och kulturaktörer har de ett nätverk som är oöverträffat.

Kerstin Almegård, förläggare Bonnierförlagen

Kvinnosaker utkommer 20 oktober.

Mer information:

Marie Björk • presskontakt på Bonnierförlagen • marie.bjork@bonnierforlagen.se  • +46 76 542 79 70

Föregående
Föregående

Nyfiken på vår fina form?

Nästa
Nästa

Nytt avsnitt av Kvinnans Plats! Träffa Karolina Widerström – Sveriges första kvinnliga läkare.