Kvinnohistoriska deltar i europeiskt projekt om endometrios

Visste du att 250 000 personer i Sverige lever med endometrios?  Trots det har närmare hälften av Sveriges befolkning aldrig hört talas om sjukdomen, visar en Kantar Sifo undersökning från 2024. Stockholms Kvinnohistoriska är en stolt partner i det treåriga europeiska projektet #ENDOs, med målet att öka kännedomen om endometrios hos allmänheten samt ge patienter verktyg för att bättre förstå och hantera sin sjukdom.

Vernissage för utställningen Breaking This Silence på Bakery Art Gallery i Bordeaux, i samband med projektets uppstart. Utställningen gav en nära och ärlig bild av de utmaningar personer med endometrios möter varje dag. Foto: Le Laba.

Om projektet 

Projektet #ENDOs lyfter endometrios, en sjukdom som innebär att livmoderslemhinna växer utanför livmodern och kan orsaka problem som smärta. Det treåriga projektet engagerar aktörer inom utbildning, vård, konst och kultur från Frankrike, Italien, Sverige, Finland och Irland. Inom projektet, som sträcker sig till 2026, utvecklas digitala verktyg, utställningar och digitalt innehåll. Kvinnohistoriska kommer att facilitera möten mellan vårdgivare, patienter, konstnärer och forskare – och ge en historisk kontext till ämnet.

Utställning och uppstartsmöte i Bordeaux

Från den 29 till 31 januari samlades partners från hela Europa i Bordeaux, Frankrike, som en del av #ENDOs-projektet. Kvinnohistoriska deltog på plats under tre dagar och närvarade på en konstutställning av L'Agence Créative, en workshop om narrativ medicin och diskussioner om projektets utveckling.

Konstnären Maëliss Le Bricon håller i workshopen "Où atterir" ("Ned på jorden") för #ENDOS-projektets partners.

Deltagare i projektet

Projektet leds av Le Laba. Partners i projektet är Stockholms Kvinnohistoriska, Vulgaroo, Digital Narrative Medicine, Momentum Educate + Innovate, L'Agence Créative, Maynooth University, Turku University of Applied Sciences och Università degli Studi di Palermo.

Med stöd från Erasmus+ Education and Training-programmet.

Nästa
Nästa

Kvinnor under Förintelsen