Ett sakligt samtal om föremål och förbisedd historia

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Nu kan du också lyssna på det sakliga samtalet mellan bokaktuella Katrine Marçal och Karin Carlsson – om fördomar, föremål, feltänk och förbisedd historia.

I Kvinnosaker (Bonnier Fakta i samarbete med Kvinnohistoriska) undersöker historikern Karin Carlsson hur föremål påverkat kvinnors vardag och hur normer förskjutits över tid. Genom föremål som stridsflygplanet, gatlyktan, vibratorn och drinkglaset berättas svenska kvinnors historia – från sekelskiftet 1900 fram tills i dag.  I Att uppfinna världen (Mondial förlag) undersöker skribenten och författaren Katrine Marçal hur historieskrivningen gömt undan kvinnors banbrytande uppfinningar genom att dyka ner i allt från valfiske och rymddräkter till klimathot och artificiell intelligens. 

Tillsammans bildar böckerna en rik berättelse om villkorade liv, om tekniska och samhälleliga framsteg och om föreställningar som kan förändras. Den 29 oktober möttes de för ett faktaspäckat samtal i Gamla stans bokhandel – arrangerat av Kvinnohistoriska och Mondial förlag. Vilka är de saker och innovationer vars historia alla bör känna till? Varför gör vi det inte? Kan vi ens prata om manliga och kvinnliga saker? Om inte – varför gör vi det fortfarande?

Samtalet modereras av Lina Thomsgård, chef och medgrundare till Stockholms Kvinnohistoriska.

→ Fördjupa dina sakkunskaper ytterligare – köp Kvinnosaker i vår museishop och du får just nu en tygkasse på köpet!


 

Vill du göra historisk skillnad?

Genom att gå med i Sällskapet möjliggör du fler projekt – och stöttar hela vår verksamhet. Du bidrar till vår uppbyggnad och långsiktighet, samtidigt som du får följa med bakom kulisserna, får specialerbjudanden och möjlighet att bidra med idéer. 

↝ GÅ MED I KVINNOHISTORISKA SÄLLSKAPET

 

Föregående
Föregående

"Som ett museum i bokform"

Nästa
Nästa

Är du mellan 15-20 år? Vi behöver din hjälp!