Varsågod, en timmes lyssning om Frida Kahlo

Frida Kahlo (1907–1954) hör till 1900-talets mest ikoniska konstnärer. Hennes konstnärskap är lika erkänt som hennes liv är mytomspunnet. Nu kan du lyssna på samtalet om henne som spelades in live av Bildningspodden under vår kväll på konsthallen Accelerator vid Stockholms universitet.

Tillsammans med Bildningspodden bjöd vi in till ett samtal om Frida Kahlo på konsthallen Accelerator vid Stockholms universitet. Live på scen hörde vi formgivaren Parasto Backman och konsthistorikerna Eva Zetterman och Jessica Sjöholm Skrubbe diskutera Kahlos konstnärskap. Med sina självporträtt bröt Kahlo ny mark för den moderna porträttkonsten och vad som var möjligt att uttrycka på en duk. Men hur ska vi betrakta Kahlos surrealistiska självbilder i dag? Vilket är hennes viktigaste arv till samtidskonsten? Och hur mycket är egentligen sant i mytbildningen kring Kahlo? Samtalet avslutades med att de kikade närmare på några av Kahlos konstverk.

“Hon ger ett utomeuropeiskt perspektiv som är superviktigt inom konstkanon som har dominerats av en vit manlig blick. Bara att hon gör plats för ett annat tankemönster och andra kulturella referenser är jätteviktigt. Jag tror att det är en anledning att många än i dag ser upp till henne och vad hon åstadkommit ”. – Parasto Backman

Bildningspodden bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Inga förkunskaper krävs för att börja lyssna.

Lyssna på Bildningspoddens avsnitt om Frida Kahlo på Anekdots hemsida.

→ Kahlo skrev inte bara dagbok, hon ritade också i den. Kika på några av hennes teckningar.

Kika på bilder från samtalet:

Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska











Föregående
Föregående

Är du mellan 15-20 år? Vi behöver din hjälp!

Nästa
Nästa

Svenska Dagbladet möter Emilia Gustafssons ättlingar