Stockholms Kvinnohistoriskas History Labs på Sjöhistoriska museet

Stockholms Kvinnohistoriska samlade en grupp museiprofessionella, arkivarier och forskare för det första av två History Labs i samarbete med Sjöhistoriska och Etnografiska museet. Hur hittar vi de gömda och glömda kvinnorna i samlingar och arkiv? Hur undersöker vi tillsammans, och hur ger vi utrymme för ambivalens?

Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska

Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska

History Labs är Stockholms Kvinnohistoriskas format för att undersöka det gömda i historieskrivningen, i museisamlingar och arkiv. Till History Labs bjuder vi in olika kompetenser och erfarenheter att undersöka, idégenerera och dela perspektiv. De som deltar i ett History Labs medför egna tankar kring utställningsproduktioner, programserier, forskningsprojekt, konstnärligt undersökande.

Den 9 mars samlades en grupp museiprofessionella, arkivarier och forskare för det första av två History Labs i samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska, Sjöhistoriska och Etnografiska museet. För första gången undersökte personal från de två museerna tillsammans kvinnornas historia i relation till Vegaexpeditionen 1878–1880 och Vanadisexpeditionen 1883–1885. Vi tittade i fotoalbum, dagböcker, på populärkulturella uttryck och souvenirer som producerades i samband med och efter expeditionerna. Dagen leddes av processledaren Pernilla Glaser. Två konstnärer skulle ha medverkat men på grund av sjukdom var båda tvungna att ställa in.

Den övergripande frågan var hur vi kan hitta kvinnorna i ett sådant manligt kodat material? Vilka berättelser om kvinnorna borde finnas där men som uteslutits från historieskrivningen? Och vilket material saknas för att vi ska få en mer rättvis bild av expeditionerna och den kontext de befann sig i, som också inkluderar kvinnorna?

Nu tar vi med oss erfarenheterna från detta History Labs till nästa på Etnografiska museet i maj, där många av de föremål som samlades in under Vanadisexpeditionen finns. Under tiden följer vi utvecklingen av covid-19.

Medverkande

Cecila Marnetoft, samlingschef, Sjöhistoriska museet
Eva Hult, arkivarie, Sjöhistoriska museet
Ingrid Ulfstedt, intendent, Sjöhistoriska museet
Michael Barret, intendent, Etnografiska museet
Andrea Davis, producent, Etnografiska museet
Fredrik Svanberg, forskningschef Statens Maritima och Transporthistoriska museer
Johanna Berg, digital utveckling, Etnografiska museet
Mirja Arnshav, forskare, Statens Maritima och Transporthistoriska museer
Helene Larsson Pousette, leder forskning, samlingar och arkivering, Stockholms Kvinnohistoriska
Per Widen, forskningssamordnare, Statens Maritima och Transporthistoriska museer
Sandra Åhman, fotograf och producent, Stockholms Kvinnohistoriska
Samuel Sjöberg, praktikant, Stockholms Kvinnohistoriska

Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska

Föregående
Föregående

BILDNINGSPODDENS AVSNITT OM RACHEL CARSON, FRÅN VÅR HELKVÄLL OM KVINNORNA OCH KLIMATET

Nästa
Nästa

Undervisningsmaterial till Kvinnans Plats