I dag kommer boken Kvinnosaker ut i handeln!

SKH_2020_Kvinnosaksboken_Test-0048.jpg

I dag släpps boken Kvinnosaker – svenska kvinnors historia berättad genom femtio föremål, från sekelskiftet 1900 fram till idag. Historikern Karin Carlsson skriver om tingen som påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Men vad som betraktats som frigörande och positivt under en specifik period kan i en annan tid ses som förtryckande och inskränkande, föremålen bär på så vis på berättelser om samhällsförändring och normförskjutning. 

Skärmavbild 2020-10-08 kl. 14.07.42.png

Boken ges ut av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholms Kvinnohistoriska. Haffa Kvinnosaker genast och läs om den provocerande cykeln, byxkjolen för kvinnliga poliser, vibratorn som botade tuberkulos, Ester Blenda Nordströms cigarett och mycket mer – allt livfullt illustrerat av Amanda Berglund. Boken finns i bokhandeln nu, och i vår museishop där du får en fin tygkasse på köpet om du handlar!

Om satsningen Kvinnans Sak

Boken Kvinnosaker är en del i Kvinnans Sak – Stockholms Kvinnohistoriskas stora satsning för att synliggöra kvinnohistoria som ligger gömd i föremål och samtidigt verka för att kvinnors berättelser finns tillgängliga i framtiden. Inom satsningen ryms fyra projekt: boken Kvinnosaker, en webbutställning med museers kvinnosaker, en insamling av allmänhetens kvinnosaker och en fysisk utställning som skolor och fritidsgårdar själva kan arrangera.

Föregående
Föregående

Det repas på nedervåningen

Nästa
Nästa

Nu startar vi arbetet med SHAKIN’ — ett treårigt EU-finansierat samarbete mellan tre universitet och tre kulturaktörer i fyra länder