Premiär! Stadsvandring om Roslagskvinnors synder

Brott, moral och straff i historiska Norrtälje

En stadsvandring om kvinnor som dömdes – eller fördömdes – för att ha brutit mot sin tids normer. Följ med genom Norrtäljes äldre kvarter och hör berättelser om synd, skuld och skam i lagen och moralens skugga.

De älskade felaktigt, födde i hemlighet, gick sin egen väg – och fick betala priset. Från 1700-talets förhörsbänkar till 1900-talets celler – hur straffades kvinnor för sina anklagade synder?

Vi hör om Lisa Blom, den första kvinna som spärrades in i Norrtälje Kronohäkte, och om änglamakerskan Alva Nordberg, vars öde väckte debatt om fattigdom, ansvar och barns rättigheter.

Välkommen till Norrtälje. Roslagskvinnors synder ger röst åt kvinnor som dömdes – inte alltid för vad de gjorde, utan för hur de levde.

Om synd, skuld och skam

Genom arkivmaterial, historiska platser och verkliga livsöden berättar vandringen om kvinnors kamp för ett eget liv – i en tid då valfrihet kunde ses som ett brott.

Vi möter kvinnor som anklagades för barnamord, förbjuden kärlek och fattigdom. Deras berättelser visar hur samhällets syn på synd, moral och kvinnors val format både platsen och historien.

Framtagen i samarbete med Roslagsmuseet

Roslagskvinnors synder är en stadsvandring framtagen av historikern och författaren Mia Skott, i samarbete mellan Kvinnohistoriska och Roslagsmuseet. Med stöd av Region Stockholm.

 

Hitta ett tillfälle som passar dig

Nästa
Nästa

Nytt poddavsnitt: Kvinnornas väg tillbaka efter Förintelsen