Kombinera historia och bad i Vällingby i sommar

Ta gröna linjen till Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby i sommar och besök vår pågående utställning 100 år genom 10 saker!

Vad kan konservburken, engångsbindan och träningsskon berätta om Sveriges historia – om politik, infrastruktur, demokratiska processer och människors liv? I utställningen “100 år genom 10 saker”, som bygger på boken Kvinnosaker av Karin Carlsson, lyfter vi vardagliga föremål som spelat ovanligt stor roll i historien.

Utställningen görs i samarbete med Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby och kan ses i deras lokaler till och med den 28 augusti. Läs mer om utställningen på deras hemsida här.

Tips!

Packa ner badkläder också så kan du ta en promenad genom Grimsta naturreservat efteråt och avsluta med ett dopp vid Maltesholms- eller Kaananbadet. ⛱️

Foto: Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby


Kvinnosaker

Lär dig svenska kvinnors historia genom femtio föremål

Kvinnosaker berättar svenska kvinnors historia genom femtio föremål, från sekelskiftet 1900 fram till idag. Historikern Karin Carlsson skriver på ett fängslande och underhållande sätt om tingen som påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Men vad som betraktats som frigörande och positivt under en specifik period kan i en annan tid ses som förtryckande och inskränkande, föremålen bär på så vis på berättelser om samhällsförändring och normförskjutning.

Läs om den provocerande cykeln, byxkjolen för kvinnliga poliser, vibratorn som botade tuberkulos, Ester Blenda Nordströms cigarett och mycket mer – allt livfullt illustrerat av Amanda Berglund.

Boken ges ut av Bonnier Fakta i samarbete med Stockholm Kvinnohistoriska.

→ Läs mer om Kvinnosaker här!

Kvinnosaker skulle helt enkelt kunna beskrivas som ett museum i bokform, där föremål står i centrum för att berätta om människors livssituation och rådande normer.
— Bibliotekstjänst ger boken fyra av fem i betyg
Föregående
Föregående

Lyssningstips till hängmattan

Nästa
Nästa

Premiär för vår stadsvandring om hembiträdet 12 juli