Klass & ursprung

Fotbollssnack på Trädgården

Under Fotbolls-VM 2019 intog vi på Stockholms Kvinnohistoriska nattklubben och medlemsorganisationen Trädgården för att snacka fotboll.

Tillsammans med sportjournalisten och historikern Anja Gatu och inbjudna gäster värmde vi upp inför alla Sveriges gruppspelsmatcher. Vi lånade vi strålkastarna från fotbollsplanen och riktade ljuset mot tre brännande teman kopplade till damfotbollen – kärlek & hat, pengar & identitet samt klass & ursprung.

I det sista fotbollssnacket frågade vi panelen hur inkluderande damfotbollen egentligen är. Pojkar har oftast möjlighet att spela fotboll oavsett var de bor – men för flickor är möjligheterna begränsade. Under många år har de framgångsrika flicklagen framförallt funnits i vita över- och medelklassområden. Ytterst få kvinnor med utländsk bakgrund tar sig hela vägen till landslaget eller beslutandenivå i klubbar och förbund. Varför blir det så här och hur går det att göra annorlunda?

Medverkande: Nazanin Vaseghpanah, futsalspelare samt f.d. fotbollsspelare- och tränare. Jesper Fundberg, etnolog med inriktning mot idrott, genus och etnicitet vid Malmö universitet. Sahar Khalili, tränare i Bollihop Linköping som skapar inkluderande fotboll och futsal för alla tjejer.
Format: Samtal
Inspelad: 20 juni 2019

Tre personer samtalar på scen med svart draperi i bakgrunden, mellan dem står Stockholms Kvinnohistoriskas posters med texten "Kvinnohistoriens plats är överallt".

Upptäck mer

Genom våra samtal lyfter vi historia och bevarar en bredd av perspektiv för framtiden.

Föregående
Föregående

Esoterism, ritualer och praktik i ett konstnärskap

Nästa
Nästa

Ekonomi och identitet: Fotbollssnack på Trädgården