Varför behöver du en handbok i arkivism?

Arkivism-samtal #1

Med Arkivism vill vi förändra framtidens historieskrivning – så att den bättre speglar världen som den ser ut i dag.


Vad kan du göra för att lyfta in din mormors erfarenheter och gärningar, din förenings historia eller dig och ditt liv, i historien? Hur hittar du spår efter de glömda som göms i arkiven? Svaren finns i Arkivism: en handbok, som är här för att förändra historieskrivningen. I Arkivism-samtalen gräver vi djupare i vad Arkivism är och hur du kan bidra.

Lina Thomsgård speeddejtar några av experterna som bidragit till boken. Vad är Arkivism? Varför är det viktigt att gräva i arkiven? Och hur ser vi till att fler berättelser finns bevarade i framtiden?

Medverkande: Lina Thomsgård, dåvarande chef på Stockholms Kvinnohistoriska. Helene Larsson Pousette, kulturråd i Washington och medgrundare av Stockholms Kvinnohistoriska. Ulrika Bergwall, förläggare Volante. Mia Skott, historiker och föreläsare. Rafaela Stålbalk Klose, journalist. Marie Steinrud, forskningsarkivarie Nordiska museet.
Format: Samtal
Inspelad: 27 april 2021

Omslagsbild till historielektionen med texten "Historielektion: om arkivens makt".

Historielektion

I vår historielektion med Lars Ilshammar tittar vi närmare på arkivens makt, vikten av vårt arkiverade kulturarv i dag och på vilka sätt arkiven hotas.

Tre personer samtalar på scen med svart draperi i bakgrunden, mellan dem står Stockholms Kvinnohistoriskas posters med texten "Kvinnohistoriens plats är överallt".

Upptäck mer

Genom våra samtal lyfter vi historia och bevarar en bredd av perspektiv för framtiden.

Föregående
Föregående

Hur hittar du spår från kvinnor i arkiven?

Nästa
Nästa

Den motvilliga feministen — ett boksamtal mellan Schunnesson och Heyman