Organisera och demokratisera

Ett samtal om att göra sin röst hörd

Vad kommer framtiden minnas av allt vi gjort? Vilka röster kommer saknas? Och hur ser vi till att fler berättelser bevaras för framtiden?


Vi lever i en tid där vi skapar, driver, kämpar och organiserar oss. Genom sociala medier och hashtags kan vi starta omvälvande globala rörelser såsom #MeToo och #BlackLivesMatter genom några klick. Om hundra år är det vår tid som är historia.

I år är det hundra år sedan svenska kvinnor för första gången gick till valurnorna. Med anledning av jubiléet anordnade vi ett samtal på tema organisering och demokrati i somras. Nu finns samtalet som spelades in en varm sommardag på Kulturhusets tak att ta del av digitalt! 

Hör Prudence Woodford-Berger, socialantropolog och kvinnorätts- och människorättsförsvarare, Pia Laskar, historiker, Emma Dominguez, konstnär och Azmara Nigusse, intendent i ett samtal om att skriva historia.

Samtalet introduceras av Anthia Nibitegeka, filmvetare och producent på Black Archives Sweden – om att synliggöra och aktivera historia.

Medverkande: Azmara Nigusse, intendent och museipedagog på Hallwylska museet. Pia Laskar, historiker. Prudence Woodford-Berger, socialantropolog. Emma Dominguez, konstnär. Anthia Nibitegeka, filmvetare och producent på Black Archives Sweden.
Format: Samtal
Inspelad: 5 juni 2021

Tre personer samtalar på scen med svart draperi i bakgrunden, mellan dem står Stockholms Kvinnohistoriskas posters med texten "Kvinnohistoriens plats är överallt".

Upptäck mer

Genom våra samtal lyfter vi historia och bevarar en bredd av perspektiv för framtiden.

Föregående
Föregående

Konstnärliga praktiker

Nästa
Nästa

Hur hittar du spår från kvinnor i arkiven?