Ett museum i din vardag

Kvinnohistoriska är ett innovativt museum utan en egen byggnad.

Museet tar plats i din vardag – på torget, ditt favoritmuseum eller lokala bibliotek, på mjölkpaketet du har på frukostbordet eller i din poddspelare.

Aktuellt

Upptäck kvinnohistoria hemifrån

Se historielektioner, visningar och samtal hemifrån – eller upptäck stadens historia genom en digital vandring eller ett poddavsnitt.

Logga Folkets bio
Logga för Accelerator
Logga Nobel Prize Museum
Logga Nordiska museet
Logga Sveriges hembygdsförbund

52 medlemmar, ett syfte

Visste du att Kvinnohistoriska är en ideell förening bestående av kulturaktörer, arkiv och museer från hela landet? Tillsammans gör vi kvinnohistoria till allmänbildning.

Sommarens vandringar

  • Grafisk bild med texten Stadsvandring: Kvinnans plats i Vällingby

    NYHET: Kvinnans plats i Vällingby - drömmen om den moderna staden

    1954 invigdes Vällingby som Sveriges första ABC-stad – en plats där arbete, bostäder och service skulle finnas på bekvämt avstånd. Här möttes arkitektur, konsumtion och familjeliv i en ny samhällsvision. Men vems framtid var det egentligen som ritades upp?

    Framtagen i samarbete med ArkDes.

  • Person står framför ett verk i utställningen Breaking this silence.

    Sex i city - porr, sexklubbar och motstånd

    Följ med på en stadsvandring genom city bland Stockholms forna sexklubbar, porrbiografer och prostitutionsstråk.  Tillsammans utforskar vi citys kvarter som under 1970-talet präglades av både sexuell kommers och högljudda protester.

  • Grafisk bild med texten "Stadsvandring: om: Barnmorskan"

    Barnmorskan

    Följ barnmorskan på Södermalm som hastar fram för att hinna till nästa förlossning – i en tidsresa från medeltid till 1900-tal. I den här stadsvandringen följer vi barnmorskans spår – från Slussen till Södra BB. I fantasin besöker vi även obduktionssalen i nuvarande Stadsmuseet och fler dramatiska platser.

  • Grafisk bild med texten "Stadsvandring: Om hembiträdet".

    Hembiträdet

    Pigan blir hembiträde – och sen? Upptäck Stockholm genom 150 år av hembiträdets historia, från Vasaparken till Klarakvarteren. I den här stadsvandringen följer vi hembiträdets spår i staden och vecklar ut berättelser om arbetsvillkor, organisering, piglördagar, RUT-avdrag, fattighus och danspalats.

  • Grafisk bild med texten "Stadsvandring: Eva-Lisas Monument"

    Eva-Lisas Monument

    Välkommen till en stadsvandring som följer i den lesbiska aktivisten och transpionjären Eva-Lisa Bengtsons (1932–2018) fotspår på Södermalm. Utifrån ett personligt porträtt tecknas en bild av Stockholms HBTQ-historia, en livsviktig gemenskap och en på samma gång både politisk och personlig kamp.

  • Bild med inklipp på olika artister

    Musikhistorisk vandring: Från Lill-Babs till Leila K

    Kvinnohistoriska och Scenkonstmuseet bjuder in till en stadsvandring med musik i lurarna. Hör om operadivor, nattklubbsdrottningar och smuggling bakom järnridån – och upptäck dolda pärlor i staden medan du lyssnar på ljuv musik och historier om några av våra mest folkkära artister.

    Framtagen i samarbete med Scenkonstmuseet.

Utvalda pågående projekt

  • Person står framför ett verk i utställningen Breaking this silence.

    #ENDOs

    Visste du att 250 000 personer i Sverige lever med endometrios? EU-projektet #ENDOs förenar konst, historia, narrativ medicin och digitala verktyg med målet att öka kännedomen om endometrios hos allmänheten, samt ge patienter verktyg för att bättre förstå och hantera sin sjukdom.

    Läs mer →

  • Anna och Sandra från Kvinnohistoriska står med arkivmaterial inlämnat av två Bajen-supportrar bakom dem, där en håller upp en laghalsduk och den andra har på sig en t-shirt med Hammarbys logga.

    Hyllmeter åt kvinnorna

    I nästan alla Sveriges arkiv finns det ett stort jämställdhetsglapp – det vill vi tillsammans med allmänheten och Stockholms läns museum vara med och förändra. Varje år fyller vi arkivet med en ny verksamhet, person eller händelse som har en betydelse för kvinnohistorien.

    Läs mer →

  • Workshop i arkiv, där personer sitter runt ett bord med arkivmaterial

    Arkivism

    Med Arkivism bjuder Kvinnohistoriska in till en satsning som ska göra det lättare för fler att hitta kvinnor i arkiven, och att dokumentera och bevara samtiden för framtiden. Vi uppmanar kvinnor att arkivera sina liv och gärningar – ni är historiska!

    Läs mer →

Turnerande utställningar

  • Monter med affisch med texten "Gatunivå", vid Sergels torg.

    Sex i city

    För 50 år sedan såg Stockholms stadskärna annorlunda ut. I utställningen Sex i city berättar Kvinnohistoriska om hur vissa kvarter präglades av sexbutiker och protester när Sverige legaliserade pornografi 1971.

    Läs mer →

  • Affischer hänger i taket på bibliotek, närmast i bild en affisch om pengar.

    100 år genom 10 saker

    I utställningen 100 år genom 10 saker presenterar Kvinnohistoriska tio föremål och berättar hur dom har påverkat kvinnors vardag och format förutsättningarna för ett mer självständigt liv. Utställningen utgår från boken “Kvinnosaker”, författad av historikern Karin Carlsson och utgiven av Bonnier Fakta i samarbete med Kvinnohistoriska.

    Läs mer →

  • Två personer står och tittar på utställningen Vägen till fri abort

    Vägen till fri abort

    I år är det 50 år sedan fri abort infördes i Sverige. Hur kom vi dit? Och var står vi i dag? Utställningen Vägen till fri abort lyfter fram de personliga berättelser, politiska reformer och beslut som ledde fram till den fria abortlagen 1975. Möt några av alla de människor som genomgått en abort och få en unik inblick i de beslut och känslor som präglar många människors liv.

    Läs mer →

Guide pekar på en skulptur under en visning på Hallwylska museet.

Sjung, vandra och skapa i historiens anda

Vi dyker upp digitalt, på offentliga platser och hos våra medlemmar – med allt från karaoke och visningar till skapande verkstäder.

Skriv historia tillsammans

När någon du tycker om står inför en ny början – tar studenten, flyttar hemifrån eller reser bort – kan ett brev bli ett sätt att hålla kontakten. Brev har länge varit en plats för kvinnors röster. I deras sparade ord finns spår av vänskap, tvivel och drömmar – sådant som annars riskerar att försvinna.

Ge bort ett brevpapperskit och skriv historia tillsammans. Just nu får du 20 % rabatt när du köper två – ett till dig, ett till en brevvän.

Välj paketet Brevvänner för livet i shoppen.

Bli historisk — dela din berättelse

  • Svartvit bild på demonstration för fri abort.

    Vägen till fri abort

    År 2025 har svensk abortlag funnits i 50 år, och vi samlar in berättelser om vad aborträtten betyder i dag. Har du egna erfarenheter eller tankar kring abort? Dela med dig och hjälp oss att bevara samtiden för framtiden!

    Insamlingen är den del av utställningen Vägen till fri abort.

    Läs mer →

  • Arkivbild med en kvinna och en man inlämnad till insamlingen

    Kvinna, liv, frihet

    ”Kvinna, liv, frihet” är slagorden i den pågående proteströrelsen i Iran som beskrivs som världens första feministiska revolution. Situationen påverkar människor på olika sätt runt om i världen. Därför vill vi på Kvinnohistoriska dokumentera och samla in tankar och reflektioner kopplade till det som sker i Iran. Foto: Dina Afkhampour, inlämnat till insamlingen.

    Läs mer →

  • Två flickor som tar ostkaka, berättelsen har lämnats in i Kvinnans Sak.

    Kvinnans Sak

    Museernas samlingar är fulla med föremål – men berättelserna om kvinnor saknas ofta. Vi vill förändra detta tillsammans med er! Kvinnans Sak är vår stora satsning för att synliggöra kvinnohistoria som ligger gömd i föremål. Var med och berätta kvinnors historia genom en av dina egna saker! Foto: Jenny Andersson, inlämnat till insamlingen.

    Läs mer →

Gå med i Sällskapet

Vill du ge kvinnohistorien en starkare röst tillsammans med oss? Bli en del av vår medlemsklubb Sällskapet! Genom ditt bidrag hjälper du oss att arbeta för en mer jämställd historieskrivning. Som Sällskapare stöttar du oss med en summa varje månad – välj själv om du vill gå med som Mursmäcka, Sällskapsdam eller Drottning.