Aborträtten

Historielektion med Lena Lennerhed

Lena Lennerhed, professor i idéhistoria berättar om aborträttens historia i Sverige – om politisk kamp, reformer och abortmotstånd.

Historiskt sett har Sverige haft mycket stränga straff för abort. Ända fram till 1864 var det dödsstraff för fosterfördrivning som abort kallades då. Den fria aborten infördes i Sverige först 1975. I vår historielektion berättar idéhistoriern Lena Lennerhed om vägen dit och tiden efter.

Medverkande: Lena Lennerhed, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola, och Sandra Åhman, ansvarig kommunikation och samling på Stockholms Kvinnohistoriska
Format: Historielektion
Inspelad: 17 februari 2021

LENA LENNERHED

Lena Lennerhed är professor i idéhistoria vid Södertörns högskola. Lennerhed disputerade 1994 på avhandlingen Frihet att njuta som behandlar 1960-talets svenska sexliberalism. Hennes forskning handlar till stor del om olika aspekter av sexualitet och reproduktion.

Hon har därefter analyserat sexuell reform och 1930- och 40-talets RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) i boken Sex i folkhemmet (2002). År 2008 utkom Historier om ett brott. Illegala aborter i Sverige på 1900-talet, och 2017 utkom Kvinnotrubbel. Legal abort i Sverige 1938–1974.

Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Skolmaterial

Hur fick Sverige fri abort? Vilka var kvinnorna som gjorde abort? Och kan vi ta dagens aborträtt för given? Hör Lena Lennerhed, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola, berätta om historien bakom fri abort.

Äldre porrtidningar på ett bord, med texterna "sexig bildtidning" och "nytt sensationellt nummer".

Upptäck mer

Tillsammans med landets främsta forskare och experter fångar våra historielektioner aktuella debatter och brännande frågor i en historisk kontext.

Föregående
Föregående

Porr