Tillbaka till alla evenemang

European Cinema Night: Feministisk AW

Screenshot 2019-11-27 at 09.31.11.png

Varmt välkommen att fira European Cinema Night med en feministisk AW – filmvisning och samtal kring GUD FINNS, HENNES NAMN ÄR PETRUNYA.

FRI ENTRÉ – Osa via biljettlänken här.

Deltar i samtalet gör filmens regissör Teona Strugar Mitevska, Anna Serner (VD för Svenska Filminstitutet) och Lina Thomsgård (chef för Stockholms Kvinnohistoriska).

16.00 Vin & tilltugg
16.30 Filmstart
17.40 Samtal och Q&A
18.30 Mingel i Bio Rios bar

Om filmen:

I den lilla Nordmakedonska staden Stip är det tradition att prästen varje januari släpper ner ett stort träkors i floden. Hundratals män kastar sig efter korset och den som lyckas fånga det garanteras lycka och välgång.

Just detta år får Petrunya ett ryck och dyker ner i vattnet och lyckas ta korset före alla andra. Det är första gången en kvinna ger sig in i leken och reaktionerna är våldsamma. Men Petrunya står på sig. Hon har tagit korset och vägrar lämna det ifrån sig.

Om Europa Cinema Night:

För andra året i rad går Europa Cinemas ihop med EU-kommissionens MEDIA-program för att fira den europeiska filmens rikedom och mångfald och för att öka publikens medvetenhet om hur MEDIA stöder Europas filmindustri och kultur.

Kvällen arrangeras i samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska, Bio Rio, Europa Cinemas, Folkets Bio samt ABF Stockholm.

Regi: Teona Strugar Mitevska | Land: Belgien, Makedonien (2019) | Åldersgräns: Från 11 år

Föregående
Föregående
4 december

Bilden av mig – nu och då

Nästa
Nästa
11 december

Öppet hus och Stockholms (kanske) minsta julmarknad