Back to All Events

Den första svarta kvinnan i stan

Evenemanget är flyttat till Katarinakyrkan

Den första svarta kvinnan i stan

När den 16-åriga Mazahr Makatemele från Sydafrika klev av ångfartyget i Kalmar 1862 blev det tumult i hamnen. Ingen hade någonsin sett en svart person. Flickan blev snart känd som Svarta Sara, men vem var hon och hur hamnade hon i Kalmar? Berättelsen om Mazahr “Sara” Makatemeles liv i Kalmar är ett tidigt och viktigt vittnesbörd om svarta svenska kvinnor i historien.

Mazahr Makatemele Foto: Kalmar läns museum

Mazahr Makatemele
Foto: Kalmar läns museum

Rafaela Stålbalk Klose

Rafaela Stålbalk Klose

Medverkande:

Rafaela Stålbalk Klose är en svensk-brasiliansk journalist som brinner för att förstärka röster och berättelser om mångfald och minoriteter i Sverige. År 2018 gjorde hon radiodokumentären "En värdig grav åt Svarta Sara” för Sveriges Radio P1. Dokumentären nystar i Mazhar "Sara" Makatemeles livsöde – en sydafrikansk slav som hamnar i Kalmar 1862. Rafaela har en journalistexamen från Columbia College Chicago (2009) och en magisterexamen i mänskliga rättigheter från University of York (2011).

Här hittar du evenemanget på Facebook.

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1-31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Alla programpunkter är kostnadsfria och behöver inte förbokas. Det dokumenteras för arkiv och tillgänglighet - och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.