Back to All Events

När kvinnor tog på sig underbyxor

  • 11 Hökens gata Stockholm, Stockholms län, 116 46 Sweden (map)

När kvinnor tog på sig underbyxor

Underbyxor har inte alltid varit något självklart för stockholmskan. Tvärtom, i en tid utan ordnade toaletter var det kanske mer praktiskt utan! Men under 1800-talet började överklassens damer låta sy fina benkläder i mjuk batist att ha under kjolarna. Napoleons drottning Josephine lär ha varit en föregångare här.

Som vanligt följde arbetarklassens kvinnor efter, då med ”kalsonger” i enklare bomull. Genom en förteckning över avlidna kvinnors kläder kan vi se hur underbyxorna slår igenom i 1860-talets Stockholm. 

unnamed-6.jpg

Medverkande:

Kvinnors liv och arbete under 1800-tal och tidigt 1900-tal. Det är vad Lisa Öberg har forskat om mest, men även om medicinhistoria. Södertörns högskola var hennes akademiska hemvist under tjugo år och hon är docent i historia. 

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1–31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Lokalen är liten och antalet platser mycket begränsat, ingen förbokning. Alla programpunkter är kostnadsfria och dokumenteras för arkiv och tillgänglighet – och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.


Läs mer om lokalen och dess tillgänglighet här.

Earlier Event: March 29
Women's corner – Saadia Hussain
Later Event: March 29
Ethics and making history available