Back to All Events

Livrustkammaren: Maktspel, vagnar och rokoko

Livrustkammaren:

Maktspel, vagnar och rokoko

År 1744 anlände den preussiska prinsessan Lovisa Ulrika till Sverige. Hon var ambitiös och kultiverad, stöpt i samtidens upplysningsideal. Hennes tid i Sverige skulle kantas av politiska maktspel och ett arbete för att återuppliva kulturen. År 1751 blev hon äntligen drottning och 21 år senare kröntes hennes son Gustaf III till kung.

Några månader efter sin kröning, den 19 augusti 1772 förverkligade han också Lovisa Ulrikas dröm om att återställa det kungliga enväldet i Sverige. 

Biljetter köps i kassan innan visning, begränsat antal platser.

Visningen Maktspel, vagnar och rokoko utforskar de politiska intriger som pågick samtidigt som de två kröningarna ägde rum. Den kommer även behandla hovkulturen och rokokon, den strömning som kommer att påverka kröningarnas estetik och som syns i utsmyckningen på de vagnar som användes under de kungliga ceremonierna.

Läs mer på Livrustkammarens kalendarium.