Back to All Events

Unfolding Gagnef – om arvet efter Ottilia Adelborg

  • 11 Hökens gata Stockholm, Stockholms län, 116 46 Sweden (map)

Unfolding Gagnef  

– om arvet efter Ottilia Adelborg

”Det var helt naivt och full sagostil på allt” - Ottilia Adelborg om Gagnef, 1903.

Sara Rossling, Lena Nordesjö och Camilla Larsson samtalar om kulturarv, kvinnohistoria och konstnärliga forskningsprocesser. Hur kan vi lyfta fram kvinnliga konstnärsskap från konsthistorien? Vilka metoder finns för att arbeta med historiskt arkivmaterial? Samtalet utgår ifrån det konstnärsbaserade researchprojektet Arvet efter Ottilia i Dalarna (2017-2018) med konstnären Ottilia Adelborg (1855-1936). Genom att rikta in sig på samtidskonstens bredd av forskningsprocesser, hoppas de kunna säga något om vår egen tid.

Medverkande:

Sara Rossling är oberoende curator och en av grundarna av Gagnef Artist-in-Residence. Hon intresserar sig för samtidskonstens många uttryck och experimentella metodologier. Senaste åren har hon arbetat med konst i olika format som festival, en biennal i Kairo och researchprojekt med fokus på kulturarv.

Camilla Larsson är curator och skribent. Mellan 2006-2015 var hon curator på Bonniers Konsthall där hon bland annat drev "ung på scenen" - en serie utställningar med tonvikt på konstfältets mångfald. Hon är också doktorand i konstvetenskap på Södertörns högskola.

Lena Nordesjö är ordförande i Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga och har det senaste decenniet varit drivande i att forma Ottilia Adelborgmuseet av Minnesstugans samlingar. Hon har en fil. licentiat, intresserar sig för kvinnohistoria och driver gärna projekt tillsammans med andra.

Här hittar du evenemanget på Facebook.

Camilla Larsson

Camilla Larsson

Sara Rossling

Sara Rossling

Lena Nordesjö

Lena Nordesjö

Detta är en del av den månadslånga invigningen av Stockholms Kvinnohistoriska, 1-31 mars på Hökens Gata 11 i Stockholm (och flera andra ställen). Lokalen är liten och antalet platser mycket begränsat, ingen förbokning. Alla programpunkter är kostnadsfria och dokumenteras för arkiv och tillgänglighet - och är ett sätt för oss att se vad som fungerar och vad som blir bra. Stockholms Kvinnohistoriska ska erbjuda museiverksamhet över hela staden, utan en egen permanent byggnad. Med stöd av Stockholms stad.

Läs mer om lokalen och dess tillgänglighet
här