Tillbaka till alla evenemang

Katrine Marçal x Karin Carlsson: Ett sakligt lunchsamtal om förbisedd historia

Bokaktuella Katrine Marçal (Att uppfinna världen) och Karin Carlsson (Kvinnosaker – ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål) möts i ett sakligt lunchsamtal om fördomar, föremål, feltänk och förbisedd historia.

I nyutkomna boken Kvinnosaker (Bonnier Fakta) berättar Karin Carlsson på ett fängslande och underhållande sätt om tingen som påverkat kvinnors vardag. Boken skildrar ett sekel av svenska kvinnors historia utifrån föremål som stridsflygplanet, cykeln, engångsbindan, radion, bussen och vattenledningarna. I hyllade Att uppfinna världen (Mondial förlag) undersöker Katrine Marçal hur historieskrivningen gömt undan kvinnors banbrytande uppfinningar genom att dyka ner i allt från valfiske och rymddräkter till klimathot och artificiell intelligens.

Tillsammans bildar böckerna en rik berättelse om villkorade liv, om tekniska och samhälleliga framsteg och om föreställningar som kan förändras. Nu möts de för ett faktaspäckat samtal om fördomar, föremål och förbisedd historia. Vilka är de saker och innovationer vars historia alla bör känna till? Varför gör vi det inte? Kan man ens prata om manliga och kvinnliga saker? Om inte – varför gör vi det fortfarande

Samtalet modereras av Lina Thomsgård, chef och medgrundare till Stockholms Kvinnohistoriska.

När? Torsdag 29 oktober kl. 12–13
Var? Gamla stans bokhandel
Hur? Det finns totalt 25 platser. Fri entré men bokning krävs via Eventbrite.

→ Förboka din plats här!

På bild: Katrine Marçal

På bild: Katrine Marçal

På bild: Karin Carlsson

På bild: Karin Carlsson

Medverkande

Karin Carlsson är historiker och verksam vid Stockholms universitet. Med ett intresse för urbanhistoria tar hon sig an hur 1900-talets dolda köksingångar och kökets materialitet används för att berätta om stadens mer vardagliga – men ofta osynliga – liv och rörelser. I Kvinnosaker undersöker Carlsson hur föremål påverkat kvinnors vardag och format förutsättningar för ett självständigt liv. Men vad som betraktats som frigörande och positivt under en specifik period kan i en annan tid ses som förtryckande och inskränkande. Föremålen bär på så vis på berättelser om samhällsförändring och normförskjutning.

Katrine Marçal är skribent och författare, bosatt i Storbritannien. Hennes bok Det enda könet (nyutgåva: Vem lagade Adam Smiths middag?) har översatts till ett tjugotal språk och nominerades till Augustpriset för bästa fackbok. Marçal skriver regelbundet om ekonomi och politik för Dagens Nyheter. I ‘Att uppfinna världen’ ställs samtidens dominerande idéer om ekonomi och teknik på ända. Med djupdykningar i allt från valfiske och rymddräkter till klimathot och artificiell intelligens visar Katrine Marçal hur grundmurade föreställningar om manligt och kvinnligt har präglat det moderna samhällets uppkomst. Och fortfarande gör.

Kvinnohistoriens plats är överallt

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi tillgängliggör forskning om kvinnors villkor och betydelse i historiska skeenden, och arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Med publika arrangemang ger vi plats åt kvinnohistorien där människor befinner sig i sin vardag. Samtidigt synliggör vi nya berättelser genom arkivutgrävningar och dokumenterar vår samtid för framtidens historieskrivning – allt medan vi undersöker vad ett museum kan vara i dag. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad och Riksantikvarieämbetet.

Föregående
Föregående
13 oktober

Daughters of the Dust: Exklusiv visning med samtal

Nästa
Nästa
5 november

AMFI #4: Terroristens kropp av Christina Ouzounidis