Tillbaka till alla evenemang

Kvinnohistorisk filmsnackis: Frida Kahlo Viva La Vida – filmfrukost + samtal

Vad händer med konstnärskapet när det blir en personkult och vad händer när konstnären kommersialiseras?

Frida Kahlo omskrivs av Tate Modern som en av de viktigaste konstnärerna under 1900-talet. Nu bjuder Stockholms Kvinnohistoriska och Bio Rio in till filmfrukost och visar en ny dokumentär om konstnärslegenden.

På scen möter vi Nathalie Ruejas Jonson, grafisk formgivare och illustratör och Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent på Uppsala konstmuseum och ordförande i föreningen Genus i museer, i ett samtal om bilden av Frida i dag. Vad händer med konstnärskapet när det blir en personkult och vad händer när konstnären kommersialiseras? Samtalet modereras av Mireya Echeverría Quezada, chefredaktör på Kontext, projektledare och frilansande redaktör och producent.

Filmfrukosten och samtalet presenteras i samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Bio Rio.

Köp din biljett på Bio Rios hemsida här

Nathalie Ruejas Jonson. Fotograf: Christoffer Persson

Nathalie Ruejas Jonson. Fotograf: Christoffer Persson

Rebecka Wigh Abrahamsson

Rebecka Wigh Abrahamsson

OM MEDVERKANDE

Nathalie Ruejas Jonson är illustratör och grafisk formgivare. Hon använder sin praktik för att vidga kontexten utanför den akademiska konstvärlden och utforskar ämnen som rasism, ableism, mellanförskap och könsidentitet.

Rebecka Wigh Abrahamsson är intendent på Uppsala Konstmuseum, samt ordförande i föreningen Genus i museer. Hon är även en av initativtagarna och curatorerna till den årliga och internationella performancefestivalen Revolve Performance Art Days som startade 2016.

Mireya Echeverría Quezada är chefredaktör och en av grundarna till den antirasistiska och feministiska plattformen Rummet och Kontext. Hon arbetar som projektledare och frilansjournalist, främst i uppdrag som redaktör och producent.

OM FILMEN

Frida Kahlo. Viva La Vida är en ny dokumentär som belyser två sidor av den världsberömda mexikanska konstnärinnan – som revolutionär, feministisk pionjär och som människa, plågad av en sargad kropp och ett turbulent kärleksförhållande. Genom Frida Kahlos egna ord får vi ta del av hennes mästerverk på olika mexikanska muséer. Se trailern här.

📽️ VÅRENS KVINNOHISTORISKA FILMSNACKIS 📽️
Stockholms Kvinnohistoriska & Bio Rio samarbetar kring fyra filmvisningar med efterföljande samtal där vi lyfter frågor om feministiska ikoner, bråkiga tjejer i Skottland, superhjältar och krig från ett kvinnligt perspektiv. Mer info om samtal och gäster presenteras inom kort.

23/2 Frida Kahlo. Viva La Vida – filmfrukost och samtal
19/3 Till min dotter – film & samtal
26/4 Scheme Birds – fimfrukost + samtal
14/5 Black Widow – film + samtal

Föregående
Föregående
22 februari

Lansering av projektet Women and AIDS – film + samtal

Nästa
Nästa
3 mars

Plats på scen: Den olydiga (kvinno)kroppen