Tillbaka till alla evenemang

INSTÄLLT! Filmstadens kvinnor: Bara en mor – samtal + film

  • Filmstaden Råsunda 9 Greta Garbos väg Solna, Stockholms län, 169 40 Sweden (se karta)

I stans gulligaste och historiska salong med endast 26 platser visar vi filmklassikern 📽️ Bara en mor 📽️. Om utsatthet och skvaller, om förväntningar och shaming, och om att alieneras från omvärlden.

ELLEN FISKE OCH ELINOR HALLIN PÅ BESÖK

I kvällens samtal i Bergmansalongen möter vi regissörerna Ellen Fiske och Elinor Hallin som är aktuella med den prisbelönta dokumentären Scheme Birds. Vi reflekterar över att vara ung då och i dag, om att bryta förväntningar och att “göra fel”. Samtalet modereras av Filmstadens Kulturs Mikaela Kindblom.

Plats: Bergmansalongen, Filmstaden Råsunda, T-bana Näckrosen.
Pris och bokning: 50 kr. Föranmälan krävs: boka@filmstadenskultur.se. Invänta bokningsbekräftelse och betala på plats (kontant eller Swish).

I samband med att Filmstaden i Råsunda firar 100 år presenterar Stockholms Kvinnohistoriska och Stiftelsen Filmstadens Kultur en serie filmer ur svensk filmhistoria som visar var kvinnorna har hållit hus i svensk film.

004272_01_018-2.jpg
004272_01_025.jpg

BARA EN MOR (1949)

Historien kretsar kring ett statarkollektiv på ett storgods i Södermanland från 1910-talet fram till 30-talet. I centrum står statarhustrun Rya-Rya som blir en stark symbol för individens konflikt med kollektivet. Hon försöker följa sina känslor och söker friheten men ju mer hon gör det desto hårdare dömer omgivningen och desto tydligare blir det hur bunden hon är av tradition, klass och kön. Rya-Rya spelas och porträtteras av Eva Dahlbeck.

Föregående
Föregående
19 mars

INSTÄLLT! Kvinnohistorisk filmsnackis: Till min dotter – film + samtal

Nästa
Nästa
28 mars

UPPSKJUTET: Feminists of color & artistic practice