Kvinnans Plats

Bryggerskorna organiserar sig, 1901

Välkommen till Münchenbryggeriet och sekelskiftets Stockholm. Här råder febril aktivitet när dalkullor brygger öl till de törstiga stockholmarna. Förhållandena på fabrikerna är tuffa och fackföreningar växer fram för att kämpa för bättre villkor.

I de framväxande svenska industrierna var många av arbetarna kvinnor. Förhållandena på fabrikerna var tuffa och fackföreningar växte fram för att kämpa för bättre villkor. Men kvinnor och män arbetade ofta under vitt skilda villkor. Efter en omröstning startade bryggeriarbeterskorna på Münchenbryggeriet en egen facklig avdelning som stred specifikt för kvinnornas rättigheter på arbetsplatsen.

Möt bryggerskorna på Münchenbryggeriet och lär dig om avdelning 15 som kämpade för kvinnors rättigheter i arbetslivet i decennier.

Följ med in på ölfabriken

TIDNINGSURKLIPP FRÅN TIDEN

I Kungliga bibliotekets dagstidnings-arkiv går det att hitta artiklar om de strejkande bryggerskorna. Tidningarna lyfter ofta fram att de flesta var dalkullor. Du kan leta efter artiklar i söktjänsten online, men för att läsa hela artiklarna digitalt behöver du oftast söka i artikeldatabasen på plats på KB.

Utklipp från Socialdemokraten, 1897-10-11. Läs hela artikeln på KB:s arkiv över svenska dagstidningar.

På Stadsmuseet i Stockholm kan du se hur avdelning 15:s fana såg ut. Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

PLAtsen - då och nu

Münchenbryggeriet sett från vattnet år 1885. Fotograf: A Roesler. Se bilden på Stockholmskällan.

Münchenbryggeriet i dag, 2019. Fotograf: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska.

 

Hej lärare!
Jobba vidare med avsnittets teman i klassrummet

Vill du veta mer?

Böcker & Artiklar:

Kvinnor, kamrater - kvinnans roll i arbetarrörelsens uppbygge till slutet av 1930-talet Eva Schmitz

Fabriker och fackföreningar på Stockholmskällan

Anna S Johansson-Visborg, Riksarkivet

Om avsnittet

Journalisten Sofia Neves intervjuar sociologen och historikern Eva Schmitz om bryggerskorna på Münchenbryggeriet och facklig kamp i 1800-talets Stockholm.

Berättelsen är vald i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm och ingår i de tio avsnitt som lyfter kvinnohistoria ur deras basutställning och samlingar. Producerad av Soundtelling.

Leende person i färgglad skorta med hörlurar på sig och en iphone i handen

Fler poddavsnitt

Kvinnans Plats är historiska berättelser där inbjudna historiker och forskare berättar om kvinnors vanliga och ovanliga livsöden – knutna till platser. Vi har ännu fler berättelser att upptäcka.

Föregående
Föregående

Dalkullefeber på Stortorget, 1833

Nästa
Nästa

Fotografen på Götgatan 3, 1888