Historisk film på stor duk

Som vi saknat biosalongerna! I samband med Afrosvensk Historievecka och filmfestivalen CinemAfrica visade vi Julie Dashs prisbelönta debutfilm ‘Daughters of the Dust’ från 1991 på biograf Capitol.

Kvällen inleddes av filmvetaren Anthia Nibitegeka och kultursamordnaren Senait Tesfai som satte Julie Dashs verk i en historisk kontext och gav oss en förberedande glimt av vad vi hade framför oss. Vad har filmen haft för betydelse och vilka spår har den lämnat efter sig? Men också – vad säger filmen oss i dag?

Med Daughters of the Dust (1991) blev Julie Dash den första afroamerikanska kvinnan att regissera en film som visades på nationell bio i USA. Vad Dash inte visste då var att filmen 25 år efter premiären skulle influera en av musikindustrins mest inflytelserika artister – Beyoncé. Filmen utspelas 1902 på en ö utanför Georgias kust och handlar om familjen Peazant – där kvinnorna står i centrum. Genom tre generationer får vi ta del av familjehistorien och de olika öden som drabbat dem under slaveriet och efter befrielsen. Om att växa upp och bära sina förfäders förflutna. Vad händer när den yngre generationen vill gå vidare och lämna ön?

Fördjupa dig!

→ Läs på om Julie Dash på Wikipedia
→ Lyssna på när PP3 (Sveriges Radio) träffar Julie Dash när hon var på besök i Stockholm 2017 – om hur det tog 16 år att göra Daughters of the Dust, om betydelsen av #oscarssowhite, amerikanska södern och mycket mer.

Kika på bilder från samtalet och filmvisningen:

Foto: Sandra Åhman/Stockholms Kvinnohistoriska

Föregående
Föregående

Fast hemma? Här finns kvinnohistoria att uppleva hemifrån!

Nästa
Nästa

Vi söker deltagare till fokusgrupp