Grafikens hus

KVINNOHISTORISK VISNING med Macarena Dusant

Vad är grafik? Vilken roll har grafiken spelat för kvinnor genom historien? Och vad händer när ett museum brinner ner och förlorar både sin byggnad och samling?

Följ med på en digital kvinnohistorisk visning av Grafikens Hus – i tryckaren Jenny Olssons ateljé, och lär dig mer om grafikens betydelse och historia.

När Grafikens Hus byggnad i Mariefred brann ner den 16 mars 2014 ödelades hela verksamheten. Knappt 100 konstverk ur samlingen kunde räddas. Sedan branden har museet arbetat mobilt i väntan på en ny museibyggnad. I visningen hör vi Nina Beckmann, museichef på Grafikens Hus berätta om åren efter branden, kvinnors roll inom den grafiska konstformen och arbetet bakom en ny samling. Vi får också lära oss mer om olika trycktekniker och hur grafik använts för att påverka samhället, när Jenny Olsson visar oss runt i ateljén.

Medverkande: Macarena Dusant, curator/processledare Samlande Tankar/Grafikens Hus, Nina Beckmann, musichef Grafikens Hus, Jenny Olsson, tryckare
Format: Kvinnohistorisk visning av
Inspelad: 24 april 2023
Filmning och klippning: Palmer Lydebrant

Rättelse: Ett namn är felstavat i visningen, tid 09.45. Det ska vara Lina Nordenström.

Samlande tankar

Stockholms Kvinnohistoriska deltar i Grafikens Hus projekt Samlande Tankar/Collecting Thoughts genom ett expertråd och i det publika programmet.

OM PROJEKTET

Grafikens Hus har fått ett treårigt stöd från Kulturrådet för att titta på grafiksamlingar i Sverige och internationellt ur ett postkolonialt och intersektionellt perspektiv. Tillsammans med konstnärer och andra experter vill museet undersöka och formulera en vision för hur ett museum, som Grafikens Hus, kan bygga upp en samling, jobba med aktivering och tillgängliggörande. Läs mer om projektet här.

Processledare och curator för projektet är Macarena Dusant.

Konstnären Afrang Nordlöf Malekian i arbete med Statens konstråds grafiska samling, håller i ett konstverk, på golvet ligger fler verk inramade.

Konstnären Afrang Nordlöf Malekian i arbete med Statens konstråds grafiska samling. Foto: Paul Kokamägi / Statens konstråd. Info om konstverket i bilden: Birgit Ståhl-Nyberg, ”Happy boys”, 1976, litografi.

Trycktekniker

I visningen berättar tryckaren Jenny Olsson om olika trycktekniker som används inom den grafiska konstformen.

  • Stenlitografi

    Vid stenlitografi används sten som grund. Stenens platta yta slipas först och därefter tecknas bilden med speciella och feta litokritor, litografiska pennor eller litotusch.

    Foto: Anna Henriksson/Grafikens Hus.

  • Screentryck

    Screentryck är en gammal och välanvänd tryckmetod som kan användas till såväl grafiska som industriella syften.

    Foto: Anna Henriksson/Grafikens Hus.

  • Linoleumsnitt

    Linoleumsnitt är en grafisk teknik av typen högtryck. Tekniken går ut på att man skär ut det som ska vara vitt ur en linoleumplatta som man sedan färgar in med en gummivals och trycker.

    Foto: Anna Henriksson/Grafikens Hus.

Om visningen

Visningen är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Grafikens Hus inom ramen för projektet Samlande tankar/Collecting Thoughts. Sidekick för visningen är Macarena Dusant som är curator och processledare för projektet på Grafikens Hus.

I Kvinnohistorisk visning besöker Stockholms Kvinnohistoriska museer och mytomspunna institutioner och platser på jakt efter dolda historier om kvinnor.

En museumguide pekar och visar för en annan person i Hallwylska museets storslagna rum.

Upptäck mer

I våra visningar besöker vi andra museer, institutioner och platser på jakt efter dolda historier om kvinnor.

Föregående
Föregående

Hagalunds tvätterimuseum