HAGALUNDS TVÄTTERIMUSEUM

KVINNOHISTORISK VISNING med Linnéa Wikblad

Följ med oss från soffan när vi besöker Hagalunds Tvätterimuseum – Sveriges första och enda tvätterimuseum, tillsammans med journalisten och radioprogramledaren Linnéa Wikblad.

Vid Albysjön i Fittja i södra Stockholm samsas ett falurött hus från 1800-talet med tunnelbanetåg, villor och höghus. Här ligger Hagalunds Tvätterimuseum – ett tidigare tvätteri, som nu drivs av Vårby-Fittjas hembygdsförening. Det lilla huset rymmer mer än vad du först kan tro. Tvätteriets historia handlar inte bara om maskiner och uppfinningar – den handlar framförallt om människor. Här får vi syn på hur den mest vardagliga handlingen, att tvätta, kan bära på stora berättelser om Stockholms arbetslivshistoria.

Under visningen får vi följa journalisten och radioprogramledaren Linnéa Wikblad som träffar Olle Magnusson, föreståndare på museet och hans dotter Elin Magnusson som agerar tvätterska. Vi får lära oss om historiska mensskydd, ta del av berättelsen om tvätterskan Maria Släts flykt från Estland och möta tvättmaskinens mormor. Det blir kokning, klappning och icke-vegansk såpa när vi tvättar som på tidigt 1900-tal i Sverige.

Medverkande: Linnea Wikblad, Olle Magnusson och Elin Magnusson
Format: Kvinnohistorisk visning av
Inspelad: 27 november 2022
Filmning och klippning: Palmer Lydebrant

Tvätteriets historia

Det första kända tvätteriet i Vårby-Fittjatrakten är nuvarande Hagalunds Tvätterimuseum. Hit flyttade torparfamiljen Johansson från nuvarande Balingsholm i Huddinge år 1905 för att starta tvätteri med enkel handtvätt.

Familjen bestod av mamma Charlotta, pappa August och sonen Karl – mormor Vilhelmina Ersdotter flyttade också med. Familjen byggde också en torklada när dom flyttat hit, för att kunna torka tvätten. Här har Hagalunds Tvätterimuseum huserat sedan 1994, där tvättmaskiner samsas med manglar och klädnypor. På en av balkarna finns fortfarande ett meddelande inristat från tvättarfamiljens son Karl. 

Tvättarfamiljen Johansson – August, Charlotta och sonen Karl vid sekelskiftet 1900.

att jobba på ett tvätteri i början av 1900-talet

Under början av 1900-talet fanns det hundratals små tvätterier på Södertörn söder om Stockholm. Med häst och vagn åkte ”stadstvättarna” in till stan en gång i veckan och hämtade stockholmarnas smutstvätt från strykinrättningar och hushåll. Vid sjöar och andra vattendrag hemma vid torpet eller småbruket gnuggades kläderna rena. De som arbetade med tvätt var tvungna att tvätta året runt – även på vintern. Då sågades isen upp och tvätten sköljdes i det iskalla vattnet. 

Arbetsuppgifter under en vecka kunde vara:

  • Lördag morgon: Smutstvätten hämtas i Stockholm med häst och vagn 

  • Lägg tvätten i blöt under ett dygn.

  • Kör den blötlagda tvätten i Stötan.

  • Koka den vita bomullstvätten i lut.

  • Skölj ur luten och syna tvätten för hand vid tvättbrädan.

  • Skölj och klappa tvätten vid tvättbrygan.

  • Häng på tork, ute eller på torkvinden.

  • Eventuell mangling och strykning (tvätten kan också strykas på en strykinrättning).

  • Nästa lördag: Leverera den rena färdiga tvätten till kunderna i Stockholm (familjer eller strykinrättningar). Hämta ett nytt lass med smutstvätt och kör tillbaka hem.

"Okänd Lillpiga" , Anna Brosten och Elin Johansson vid Brostens. Foto: Per Gustav Granath / Länsmuseet Gävleborg

Om visningen

Visningen är en del av Stockholms Kvinnohistoriskas samverkansprojekt Aktivera regionens kvinnohistoria som genom visningar och poddar lyfter kvinnoöden och historier som präglat Stockholms region. Genomförs i stolt samarbete med Mångkulturellt centrum, Sveriges hembygdsförbund, Stockholms läns hembygdsförbund och Hagalunds Tvätterimuseum. Med stöd av Region Stockholm och Kulturrådet.

I Kvinnohistorisk visning besöker Stockholms Kvinnohistoriska museer och mytomspunna institutioner och platser på jakt efter dolda historier om kvinnor.

PODDavsnitt

I poddavsnittet Från Estland till Fittja - En berättelse om tvätterskornas historia kan du höra mer om livet som tvätterska och hur arbetet speglar Stockholms arbetslivshistoria.

OM HAGALUNDS TVÄTTERIMUSEUM

Hagalunds tvätterimuseum är Sveriges första tvätterimuseum och ligger vid Albysjön i Vårby, Huddinge, i södra Stockholm. Museet öppnade 1994 och drivs av Vårby-Fittja hembygdsförening. På platsen bedrevs tvätteri av torparfamiljen Johansson under början av 1900-talet.

 
En museumguide pekar och visar för en annan person i Hallwylska museets storslagna rum.

Upptäck mer

I våra visningar besöker vi andra museer, institutioner och platser på jakt efter dolda historier om kvinnor.

Föregående
Föregående

ArkDes

Nästa
Nästa

Grafikens Hus